Afyonkarahisar ve çevresinde yetiştirilen ticari tavuklarda Mycoplasma gallisepticum'a karşı oluşan serum antikor düzeylerinin lam aglutinasyon testi (LAT) ve EELISA ile karşılaştırması
Grown in and around Afyonkarahisar the resulting serum antibody levels in commercial chickens against Mycoplasma gallisepticum slide agglutination test (RSA) and comparison with ELISA
  1. Tez No: 324342
  2. Yazar: ADİL EKREM HARMANDAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. BEYTULLAH KENAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Veteriner Hekimliği, Microbiology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Mycoplasma, ELISA, Lam Aglutinasyon Testi
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Afyonkarahisar ve çevresinde ticari broiler, broiler damızlık ve ticari yumurtacı tavuk yetiştiriciliği yapılan çiftliklerden elde edilen serum örnekleri, Maycoplasma gallisepticum'a (MG) karşı oluşturdukları antikorlar yönünden, Lam Aglütinasyon Testi (LAT) ve Enzim - linked immunosorbent assay (ELISA) testleri ile tarandı. Bu amaçla toplam 28 farklı işletmeden elde edilen 450 adet serum örneği kullanıldı.Serolojik olarak yapılan bu tarama testlerinin sonucunda LAT ile 230 (%51.1)'u pozitif, 45 (%10)'i şüpheli ve 175 (%38.9)'i de negatif olarak değerlendirilirken, ELISA ile 102 (%22.6)'si pozitif, 68 (%15.1)'i şüpheli ve 280 (%62.3)'i de negatif olarak değerlendirildi.Sonuç olarak ;sürülerin M.gallisepticum yönünden izlenmesi ,diğer serolojik testlerin hem zaman alıcı hem de pahalı olması sebebiyle, öncelikle primer tarama testlerinden olan ve sahada sıklıkla kullanılan LAT'ın ELISA gibi daha duyarlı bir test ile teyit edilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Afyonkarahisar in and around the commercial broilers, broiler breeders and commercial egg production farms obtained from the serum samples for antibodies formed against M.Galliseptucum,.Slide Agglutination Test (LAT) and were screened by Enzim - linked immunosorbent assay (ELISA) tests.For this purpose a total of 450 units of serum samples obtained from 28 different farms were used.As a result of this screening tests in serological; 230 (51.1%) positive, 45 (10%) suspicious and 175 (38.9%) were considered negative by Lat; 68 (15.1%), 102 (% 22.6) positive and 280 (62,3%) negative assessed by Elisa .As a result, the herds M.gallisepticum monitoring demands in term of, the other serological tests for reasons of both time consuming and expensive ; first the primary screening tests and often used LAT?s ,as Elisa by a more sensitive test should be confirmed it reveals.Key Words : Mycoplasma, ELISA, RSA