Cerrahi bölümlerde çalışan hemşirelerin mobbinge maruz kalma durumlarının belirlenmesi ve mobbingin hemşirelerin motivasyonları üzerine olan etkisinin incelenmesi
Defining the situation of mobbing experience among nurses working in surgery department and analyzing the effects of mobbing on the motivations of nurses
  1. Tez No: 324341
  2. Yazar: ÇİĞDEM KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZAL ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: hemşire, mobbing, motivasyon
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZETMobbing , iş yerlerinde çalışanlar arasında belirgin bir süre yaşanan , rahatsız ve huzursuz edici davranışlardır. Uzmanlar, iş yerindeki mobbing olaylarının hemşirelerde olumsuz etkiler yarattığı ve dolaylı olarak hasta bakım kalitesini olumsuz etkilediğini ileri sürmektedir.Bu çalışma cerrahi bölümlerde çalışan hemşirelerin mobbinge maruz kalma durumlarının belirlenmesi ve mobbingin hemşirelerin motivasyonları üzerine olan etkisinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Araştırmanın verileri Afyon ilinde yer alan üniversite ve devlet hastanesinde çalışan 80 (n=80) hemşireden elde edilmiştir.Araştırmanın gerçekleştirilmesinde veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Araştırma anketi 3 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm demografik özellikler için ?Hemşire Bilgi Formu?, ikinci bölüm ?İşyerinde Mobbing Davranışları Dilek ve Aytolan (2008) Ölçeği? üçüncü bölüm ?Motivasyon Anketi? şeklindedir. Elde edilen araştırma verilerini analiz etmek için SPSS 18 paket programı kullanılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre , yaş, medeni durum, eğitim durumu, çalışılan kurum, mesleki deneyim yılları ve çalışılan bölüm değişkenleri ile mobbing davranışları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Maruz kalınan mobbing davranışları yönünden incelendiğinde, en yüksek düzeyde olumsuz görüş; ?Özel yaşantınız ile ilgili asılsız söylentilerde bulunulması? ve ?Başkalarının yanında sizinle aşağılayıcı ve onur kırıcı konuşulması? sorularında olmuştur. Çalışmamıza göre iş yerinde mobbing davranışları ile hemşirelerin motivasyon düzeyi arasındaki algılarında anlamlı bir ilişki vardır. İş yerinde mobbing davranışları arttıkça hemşirelerin motivasyonları azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYMobbing is aggressive and violent behaviours experienced between workers for a period of time in workplace. Experts claim that mobbing behaviours in workplace creates negative effects both on nurses and patient care quality.This descriptive study is conducted to understand the situation of mobbing experience among nurses where working in surgical departments and examine the effects of mobbing on the motivations of nurses. The research data have been obtained nurses working in hospitals, university and government (n= 80 ) in Afyon.A guestionnaire is used the data collection instrument. The survey questionnaire has tree part. The first part for demographic characteristics ?Nurse İnformation Form?, the second part ? Mobbing behavior in the workplace Dilek and Aytolan?s Scale ? , the third part ? Motivation Scale?. In order to analyse the data collected, the SPSS 18.0 statistical programme is used.According to the test results, there isn?t a significant relation between age, marital status, educational status, institution, experience, department and mobbing behaviors. Examined in terms of exposure to mobbing behaviors, ?providing unfounded rumors about the special with your life ? and ? humiliating and degrading of others to speak with your next? negative wiew of the high level of specified. According to our study, there is a significant relation between mobbing behaviors in the workplace and nurses? levels of motivation. İncreases mobbing behaviors in the workplace decreases nurses? motivation.Key Words : nurse, mobbing , motivation