Diabetik retinopatili olgularda hümör aközde ve serumda iskemik modifiye albümin , total thiol, total antioksidan kapasite vetotal oksidatif stres düzeylerinin belirlenmesi
Examinaion of ischamia modified albumin, total thiol, total antioxidant capacity and total oxidative stress levels at human serum and aquos humor in patiens with daibetic retinopathy
- Tez No: 324362
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE VURAL ÖZEÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik retinopati, iskemi ile modifiye olmuş albümin, total thiol, total anti oksidan kapasite, total oksidatif stres, aköz hümör, oksidatif stres, Diabetic retinopathy, ischemia modified albumin, total thiol, total antioxidant capacity, total oxidative stres, aquose humor, oxidative stress
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu çalışmada; serum ve aköz hümörde iskemi ile modifiye olmuş albümin (IMA), total thiol, totol antioksidan kapasite (TAK) ve total oksidatif sters (TOS) düzeylerine bakılarak diabetik retinopati (DRP) gelişiminde iskemi ve oksidatif stresin rolünü belirlemek amaçlanmıştır.Prospektif olarak planan bu çalışmaya, olgular 01.01.2012 ile 30.07.2012 tarihleri arasında, C. Ü. Tıp Fak. Göz Hast. A. D. Polikliniğine, puslu görme şikayeti ile başvuran ve katarakt tanısı alıp, cerrahi tedavi önerilen DRP' si olan ve diyabetik olmayan hastalar arasından seçildi. Katarakt operasyonu yapılacak olan; DRP' si olan diabetes mellitus (DM) hastaları çalışma grubu olarak, DM'u olmayan katarakt cerrahisi uygulanan hastalar kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edildi. Her bir grup ayrı ayrı 22 hasta olacak şekilde toplam 44 hasta çalışmaya dahil edildi.Sonuç olarak, çalışmamızda DRP'li grupta ortalama serum IMA düzeyini istatistiksel olarak anlamlı yüksek, total thiol düzeyini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulduk. TAK ve TOS düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Çalışmanın ikinci basamağı olan aköz hümörde ise TOS düzeyini istatistiksel olarak anlamlı yüksek bukduk. IMA hiç tespit edemedik, total thiol ve TAK açısından ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptamadık. Bu bulgular; DRP patogenezinde oksidatif stres ve iskeminin rol aldığı düşüncesini desteklemektedir. Ancak daha geniş vaka serilerinde ve retinopatinin eşlik etmediği diyabetik hasta gruplarınında eklendiği kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study Ischemia modified albumin (IMA), total thiol, total antioxidant capacity (TAC) and total oxidative stress (TOS) levels were examined in human serum and aquose humor to investigate the role of ischemia and oxidative stress in developement of diabetic retinopathy.This prospective study includes patients diagnosed with or without diabetic retinopathy who applied to C. U . Medical Faculty Ophthalmology Department Policlinic with hazy vision who are diagnosed with cataract and adviced to undergo cataract extraction. Patients who are diagnosed with cataracts and diabetic retinopathy are identified as study group,other patients who does not have diabetes but cataracts are identified as control group.In each group there were 22 patients which equals 44 patients total.In conclusion, we observed that patients diagnosed with DRP has mean levels of IMA were higher but total thiol levels were lower. However, TAC and TOS levels weren?t statistically significant. In second part of the study where aquos humor is examined TOS levels were higher, IMA could not ve identified and total thiol and TAC weren?t statistically significant. These findings proves that oxidative stres and ischemia take part in pathogenesis of DRP. However, further studies which includes larger case series and patients with diabetes who does not have diabetic retinopathy are needed.