Seboreik dermatitli hastalarda metabolik sendrom parametrelerinin ve hormonal disfonksiyonun değerlendirilmesi
Evaluation of metabolic syndrome parameters and hormonal disfunction in patients with seborrheic dermatitis
  1. Tez No: 324368
  2. Yazar: FATMA BETÜL İMAMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİH AKYOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: seboreik dermatit, metabolik sendrom, HDL, seborrheic dermatitis, metabolic syndrome, HDL
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmanın amacı, seboreik dermatitli hastalarda metabolik sendrom parametreleri ve hormonal disfonksiyon sıklığı ile bu parametrelerin hastalık şiddeti ile ilişkisini araştırmaktır.Çalışmamıza 47 seboreik dermatitli hasta ile kontrol grubu olarak yaş ve cinsiyet yönünden benzer 36 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Metabolik sendrom tanısı NCEP: ATP III kriterlerine göre koyuldu. Hasta grubunda hastalık şiddeti SAŞİ ve seboreik dermatit şiddet skoruna göre belirlendi. Katılımcıların venöz kan örnekleri en az 10 saatlik açlık sonrası alındı. Premenapozal dönemdeki kadınlardan kan örnekleri menstruel siklusun foliküler fazında alındı.Çalışmamızın sonucunda, hasta grubunda metabolik sendrom sıklığı kontrol grubuna göre anlamlı şekilde yüksek bulundu (p=0,02). Metabolik sendrom komponentlerinden HDL düşüklüğü ve bel çevresi uzunluğu açısından gruplar arasında anlamlı fark bulundu (sırasıyla p=0,01, p=0,03). Hasta grubunda HDL daha düşük, bel çevresi değerleri ise daha büyüktü. Bu parametrelerle hastalık şiddeti arasında anlamlı ilişki tespit edildi(p=0,04). VKİ ortalaması da, hasta grubunda daha yüksekti (p=0,04). Gruplar arasında insülin direnci, açlık kan şekeri, TG, TA, CRP, hCRP, sigara kullanımı açısından farklılık bulunmadı (p>0,05). Hormonal disfonksiyon açısından gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmadı (p=0,89).Çalışmamızın sonuçlarına göre, seboreik dermatit varlığı, metabolik sendrom için uyarıcıbir faktör olabilir.Bu hastaların, metabolik sendrom açısından klinik takiplerinin yapılmasının gerekli olduğunu ve uygun tedavilerin planlanmasının seboreik dermatitin kontrolünde önemli olabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the prevalance of metabolic syndrome and hormonal disfunction, and to evaluate the relationship between these parameters and disease severity in patients with seborrheic dermatitis.47 patients with seborrheic dermatitis and 36 age and sex matched healthy controls were included in this study. For defining metabolic syndrome, NCEP: ATP III criteria was used. In patient group, disease severity was determined with SASI and seborrheic dermatitis severity score. All the venous blood samples were taken at 8.00 o?clock in the morning, after at least 10 hours fasting. Blood samples were taken in the follicular phase of the menstrual cycle from the premenapousal female participants.In the present study, metabolic syndrome frequency was significantly higher in the seborrheic dermatitis group than the control group (p=0,02). Two components of metabolic syndrome, decreased HDL and increased waist circumference values were significantly higher in seborrheic dermatitis group (p=0,01, p=0,03, respectively). We found significant relationship between disease severity and metabolic syndrome. Also, a significant relationship was found between decreased HDL levels and disease severity scores (p=0,04) The average BMI value was higher in the patient group (p=0,04). There was no significant difference between the groups for CRP, hCRP, fasting blood glucose, TG, LDL, arterial blood pressure, insulin resistance (p>0,05) and hormonal disfunction (p=0,89).According to our results, the presence of seborrheic dermatitis may be a premonitory factor for metabolic syndrome. We think that the patients with seborrheic dermatitis should be monitored for metabolic syndrome, and that the appropriate treatment planning may be important for the management of seborrheic dermatitis.