Koroner ateroskleroz ile IL 10 ( Interleukin 10 - 592 C/A) gen polimorfizmi arasındaki ilişkinin araştırılması
Coronary atherosclerosis and IL 10 (Interleukin 10-592 C / A) evaluate relationship between gene polymorphism
  1. Tez No: 324369
  2. Yazar: MÜSLİM GÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖCAL BERKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genetik, Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Kardiyoloji, Genetics, Thoracic and Cardiovascular Surgery, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner ateroskleroz, 10gen polimorfizmi, risk faktörleri, Coronary atherosclerosis, IL-10 gene polymorphism, risk factors
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZETEndotel işlev bozukluğu aterosklerozu başlatan en temel olaylardan biridir. Bu süreç sonucunda bir dizi inflamatuar olay tetiklenerek, ortamda diğer iltihap hücrelerinin ve sitokinlerin birikimine yol açar. Bu sitokinlerden biri olan,İnterlökin-10 (IL-10) inflamasyonun başlangıcındaki olayların kontrolünde önemli rol oynar. Genetiksel çalışmalarda, İL-10 allel taşıyıcılığının koroner arter hastalığı (KAH) riskini arttırabileceği bildirilmiştir. Bu çalışmanında amacı IL-10 -592 A/C polimorfizmi ile ateroskleroz arasındaki genetiksel ilişkinin araştırılmasıdır.Gereç ve Yöntem: Bu çalışma populasyonu 124 sağlıklı ve 124 hasta bireyden oluşmuştur. IL?10 genine ait -592 pozisyonundaki bir adet tek nükleotid polimorfizmi PCR-RFLP yöntemi kullanılarak çalışılmıştır.Bulgular: Hasta grubu 82 erkek ve 42 kadın bireyden, kontrol grubu ise 54 erkek ve 70 kadın bireyden oluşmaktadır. Hasta grubundaki bireylerin yaş ortalaması 63, kontrol grubundaki bireylerin yaş ortalaması ise 55'dur. Hasta grubunda 48 bireyde, kontrol grubunda ise 30 bireyde yüksek kolesterol tespit edildi. Hasta grubunda 66 bireyde, kontrol grubunda 53 bireyde sigara içiciliği tespit edildi. Hasta grubunda 85 bireyde yüksek tansiyon, 46 bireyde diyabet, Kontrol grubunda 35 bireyde yüksek tansiyon, 44 bireyde diyabet tespit edildi, IL-10 -592 A/C polimorfizmi için A allel frekansı kontrol grubunda %70,56 ve çalışma grubunda % 65,72 olarak bulunmuştur. C allel frekansı dağılımı kontrol grubunda % 29,43 ve çalışma grubunda ise % 34,27 olarak saptanmıştır. Koroner arter hastalarının grubunda C alleli frekansı kontrol grubuna göre fazla olmasına karşın, istatistiksel olarak anlamlı değildirSonuç: Koroner Arter Hastalığı olanlarla, kontrol grubu arasında yaş,sigara, diyabet ve hiperkolesterolemi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Koroner Arter Hastalığı olanlarla, kontrol grubu arasında Erkek cinsiyette fazla görülmesi ve Hipertansiyon arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır.CC genotipi taşıyan bireylerin AA genotipi taşıyan bireylere göre Aterosklerotik Koroner Arter hastalığına yakalanma riski 1.91 kat daha fazladır. AA genotipinin AC genotipiyle karşılaştırılması sonucu istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEndothelial dysfunction is one of the corner stones initiating atherosclerosis. As a consequence of this process, causing a series of inflammatory events, it leads to accumulation of inflammatory cells and cytokines in environment. One of these cytokines, Interleukin-10 (IL-10) takes a very important part in the control of the inflammation at inception. It has been reported that the IL-10 allele may increase the coronary artery disease risk (CAD) in genetical studies. The aim of this study is to investigate the relation between the IL-10 -592A/C polymorphism and atherosclerosis.Materials and Methods: The study population was consisted of 124 healthy participants and 124 patients.A single nucleotide polymorphism at position -592 belonged to IL-10 gene was studied as using PCR-RFLP method.Findings: The patient group was composed of 82 male and 42 female patients and the control group was composed of 54 male and 70 female individuals. High cholesterol levels were determined in 48 and 30 subjects at patient and control group, respectively. 66 subjects in the patient group and 53 subjects in the control group were smoking. High blood pressure was determined at 85 subjects and diabetes was determined at 46 subjects in patient group, additionally high blood pressure was determined at 35 subjects and diabetes was determined at 44 subjects in control group. A allele frequency for IL-10 -592A/C polymorphism was found to be 70.56% the in the control group and was 65.72% in the study group. C allele frequency distribution was 29.43% for the control group, and 34.27% for the study group. Although, the C allele frequency was higher in patient group with coronary artery disease than the control group, the difference was not statistically significant.Conclusion: The relation between the patient group with coronary artery disease and the control group was not statistically significant in terms of age, smoking, diabetes, and hypercholesterolemia. There was a significant association between the hypertension and male sex in the patients with coronary artery disease and the control group. The risk of developing coronary artery disease was 1.91 times higher for the individuals carrying CC genotype than the individuals with AA genotype. A statistically significant result was obtained by comparing the AC genotype with AA genotype.