Anneden geçen hepatit a ve suçiçeği antikorlarının kalıcılık süresinin belirlenmesi
Persisting time of maternal antibody levels of hepatitis a and varicella
- Tez No: 324403
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSU DUYAN ÇAMURDAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hepatit A, Suçiçeği, Maternal Antikor, Hepatitis A, Varicella, Maternal Antibody
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ANNEDEN GEÇEN HEPATİT A VE SUÇİÇEĞİ ANTİKORLARININ KALICILIK SÜRESİNİN BELİRLENMESİHepatit A ve suçiçeği enfeksiyonları çocukluk çağında sık görülmektedir. Küçük çocuklarda genellikle hafif gidişli ve kendini sınırlayan hastalıklar olmasına rağmen ciddi komplikasyonlara ve ölüme yol açabilmektedirler. Hepatit A ve suçiçeğine karşı aşı ile korunmak mümkündür. Hepatit A ve suçiçeği aşıları ulusal aşı takviminde yer almamaktadır. Ancak kısa zaman sonra ülkemizde ulusal aşı şemasına girecektir.Anneden bebeğe plasenta yolu ile pasif olarak aktarılan antikorlar, aşı uygulamalarında önem taşıyan ve toplumsal farklılıklar gösteren faktörlerden biridir.Bu çalışma ile hepatit A ve suçiçeği hastalıklarına ait anneden geçen antikorların kalıcılık süresinin saptanması ve ulusal aşı programına alınması planlanan her iki aşının uygulama zamanlarının belirlenmesine yardımcı olmak amaçlanmaktadır.Çalışma Temmuz 2011 ? Temmuz 2012 tarihleri arasında yapıldı. Çalışmaya Gazi Üniversitesi Hastanesi'ne başvuran, kronik hastalığı, immun yetmezliği olmayan, hepatit A ve suçiçeği geçirme öyküsü olmayan, hepatit A ve suçiçeğine karşı aşılanmamış olan ve zamanında doğan toplam 546 bebek ve çocuk alındı.66Yaş gruplarına göre; doğum anını temsil eden kord kanı sayısı 132 (% 24,2), 12 aylık olguların sayısı 135 ( % 24,7), 18 aylık çocukların sayısı 149 ( % 27,3), 24 aylık çocukların sayısı 130 (% 23,8) idi.Anti HAV Ig G, doğum anında kord kanından alınan örneklerin % 77,3'ünde, 12 aylık bebeklerin % 29,6'unda 18 aylık çocukların % 14,8'inde ve 24 aylık çocukların % 16,9'unda pozitif bulundu ve anneden geçen antikorların belirgin derece de azaldığı görüldü.Çalışma grubunda suçiçeği IgG kord kanından elde edilen örneklerin % 83,3'ünde, 12 aylık bebeklerin % 21,5'sinde, 18 aylık çocukların % 22,1'inde ve 24 aylık çocukların % 27,7 inde pozitif saptandı. Doğum anında % 83,3 olan seropozitiflik oranının 12. ayda % 21'e düştüğü görüldü. Anneden geçen suçiçeğine karşı koruyucu antikorların bebeklerin yaşamlarının ilk yılında belirgin derecede azaldığı görüldü. 12 aylık bebeklerin % 80'inin suçiçeğine karşı korumasız olduğu belirlendi.Çalışma grubunda yer alan olguların anne-baba eğitimi, anne-baba meslekleri, evde yaşayan kişi sayısı, ortak eşya kullanımı, içme suyu kaynağı, tuvaletin konumu ve tipi ile anneden geçen antikorların varlığı arasında ilişki saptanmadı.Sonuç olarak; anneden geçen hepatit A antikor pozitifliğinin 18. ayda, suçiçeği antikor pozitifliğinin 12. ayda en düşük seviyede olması sebebi ile aşı uygulamalarının bu dönemlerde yapılması önerilir. Böylece hem maternal antikorların etkisinin en aza indirilmesi hem de hastalığa karşı yüksek oranda duyarlı olan grupların etkin olarak bağışıklanması sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
PERSISTING TIME OF MATERNAL ANTIBODY LEVELS OF HEPATITIS A AND VARICELLAHepatitis A and varicella infections are common in childhood. Small children usually have mild and self-limiting disease, although trending can lead to serious complications and death. With the vaccine against hepatitis A and chickenpox is possible to prevent. Hepatitis A and varicella vaccines are not included in the national vaccination schedule. However, after a short time, they will be in our national immunization schedule.Antibodies passively transferred from mother to baby through the placenta, and social differences in vaccine applications, showing one of the factors which are important.In this study, hepatitis A, and varicella disease detection and duration of the retention of maternal antibodies in both the vaccine and planned national immunization program is intended to help determine the application time.The study is performed between July 2011 and July 2012. 546 infants and children who had applied to Gazi University Hospital who born termly and with no history of chronic disease, non-immune failure, hepatitis A and varicella disease, vaccines against hepatitis A and chickenpox were enrolled the study. According to age groups, the number of cord blood representing the moment of birth 132 (24,2%), 12 months the number of patients, 135 (24,7%), 18 months the number of patients 149 (27,3%), 24 months the number of patients 130 (23,8%), respectively.68Anti-HAV IgG were positive in 77,3% of cord blood samples at birth, 29,6% of 12 months old children, 14,8% of 18 months old children, 16,9% of 24 months old children and maternal antibodies was significantly decreased extremely well.Varicella IgG; at birth, 12, 18, 24 months of infants, 83,3%; 21,5%; 29,5%; 38,5% were positive respectively. The seropositivity rate of 83,3% at the time of birth were decreased by 21,5% at one year. Maternal antibodies to protect against chickenpox was significantly reduced for the first year of life.There was no relation between presence of maternal antibodies and parental education, parental occupation, the number of people living in the house, toilet location and type, the common use of goods and drinking water supply.In conclusion, the lowest level of maternal hepatitis A antibody positivity was found in 18th months and varicella antibody positivity was in 12th months, immunization practices recommended in this period. Thus, to minimize the effect of the maternal antibodies, as well as groups which are highly sensitive to the disease will effectively immunize.