Yaşamın ilk iki yılında maternal hepatit a ve suçiçeği antikor düzeylerinin belirlenmesi
Determination of antibody levels of maternal hepatitis a and varicella during the first two years of life
  1. Tez No: 456102
  2. Yazar: FIRAT BEĞDE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ ŞİMŞEK ORHON
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Maternal antikor, Hepatit A, Suçiçeği, Maternal antibody, Hepatitis A, Varicella
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Hepatit A ve suçiçeği enfeksiyonları çocukluk yaş grubunda yaygın olarak görülen aşı ile korunulabilir hastalıklardandır. Aşılama sırasında bebekte bulunan maternal antikorların, uygun zamanda yapılmayan aşı uygulamalarında hedeflenen aktif immun cevabın azalmasına neden olabileceği bilinmektedir. Bu nedenle, hepatit A ve suçiçeği aşılama stratejilerinde bu enfeksiyonlara karşı oluşmuş olan ve anneden plasenta yoluyla fetüse geçen antikorların kaybolma zamanlarının göz önüne alınması gerekmektedir. Çalışmanın amacı; sağlıklı çocuk izlemi yapılan 6-24 ay arasındaki çocuklarda maternal hepatit A ve suçiçeği antikorlarının düzeylerinin belirlenmesi, maternal antikorların kaybolma zamanlarının saptanması ve maternal antikorların düzeyleri ile sosyodemografik özellikler arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Çalışma; Aralık 2011–Ağustos 2013 tarihleri arasında, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Sosyal Pediatri Bilim Dalı ve İbni Sina Hastanesi Merkez Laboratuarı Mikrobiyoloji Ünitesi'nde gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubunu, Sosyal Pediatri Bilim Dalı'na, sağlıklı çocuk izlemi amacı ile getirilen 6. ay (Grup 1), 12. ay (Grup 2), 18. ay (Grup 3) ve 24. ayında (Grup 4) olan çocuklar oluşturmuştur. Sağlıklı çocuk izlem polikliniğinde izlenen, herhangi bir akut ya da kronik hastalığı ve enfeksiyonu olmayan, prematüre doğum öyküsü olmayan, suçiçeği ve hepatit A geçirme öyküsü olmayan, suçiçeği ve hepatit A aşısı yapılmamış ve ebeveynleri araştırmaya girmeyi kabul eden toplam 317 bebek ve çocuk çalışmaya alınmıştır. Serolojik analiz olarak hasta kanında hepatit A ve suçiçeği virüsüne karşı gelişen IgG ve IgM yapısındaki antikorlar ölçülmüştür. Hepatit A virüsüne karşı oluşan antikorlar Kemilüminesan Mikropartikül Enzim İmmünolojik Test (CMIA) yöntemi ile, suçiçeği virüsüne karşı oluşan antikorlar ise Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA) yöntemi ile çalışılmıştır. Çalışmada yaş grupları olarak sınıflanan Grup 1 100 (%31,5), Grup 2 99 (% 31,2), Grup 3 59 (%18,6) ve Grup 4 ise 59 (%18,6) çocuktan oluşmuştur. Çalışmaya alınan çocukların 153'ü (%48,3) erkek, 164'ü (%51,7) kızlardan oluşmuştur. Yaş grupları arasında cinsiyet açısından anlamlı fark saptanmamıştır. Anne yaşı, anne eğitim durumu, anne çalışma durumu, baba yaşı, baba eğitim durumu, baba çalışma durumu, evde yaşayan kişi sayısı, kardeş sayısı, evin tipi ve ailenin sosyal güvence durumunu içeren sosyodemografik özellikler açısından yaş grupları arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Anne, baba ve kardeşlerin hepatit A ve suçiçeği geçirme öyküleri açısından yaş grupları arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Yaş gruplarının antikor düzeylerinin değerlendirilmesinde; gruplar arasında hepatit A IgM, hepatit A IgG ve suçiçeği IgM antikor düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p=0,00). Diğer yandan; yaş grupları arasında suçiçeği IgG antikor düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p=0,13). HAV IgG seropozitiflik yüzdesi Grup 1'de %71, Grup 2'de %41,4, Grup 3'te %0 ve Grup 4'te ise %8,5 olarak saptanmıştır. HAV IgG düzeylerinin 6. aydan itibaren tedrici olarak düştüğü saptanmıştır. Suçiçeğine karşı oluşmuş IgG seropozitifliği Grup 1'de %5, Grup 2'de %4, Grup 3'de %4 ve Grup 4'de ise %1 olguda saptanmıştır. Suçiçeğine karşı oluşmuş IgG tipindeki antikorlar açısından değerlendirildiğinde; 6. aydan itibaren olguların %88.1-96.6'sında seronegatiflik olduğu saptanmıştır. Çalışma grubunda yer alan olguların antikor düzeyleri ile sosyodemografik özellikleri ve anne, baba ve kardeşlerin hepatit A ve suçiçeği geçirme öyküsü arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Maternal antikorların aşı yanıtına etkileri nedeniyle, aşı ile korunulabilen hastalıklara karşı etkin bir aşı programı belirlemede lokal epidemiyolojik ve sosyal özellikler yanında, maternal antikor profilleri ve kaybolma zamanlarının belirlenmesi de önemli rol oynamaktadır. Önceki çalışmalarda; hepatit A virüsüne karşı oluşmuş ve pasif olarak anneden bebeğe geçmiş maternal antikorların en az bir yıl boyunca bebekte saptanabildiği; toplumun HAV ile ilgili endemik durumuna ve maternal populasyonun anti-HAV antikor düzeylerine bağlı olarak yaşamın ikinci yılında da devam edebileceği gösterilmiştir. Bu çalışmalarda elde edilen bulgulara benzer olarak; çalışmamızda da maternal anti-HAV antikorlarının sağlıklı çocuk izlemine gelen ve henüz hepatit A aşısı yapılmamış çocuklarda 18. ayda ortadan kaybolduğu gösterilmiştir. Çalışmamızdaki bu bulgu maternal antikorların ortadan kalktığı 18. ayın hepatit A aşılamasında en optimal ay olduğunu gösterebilir. Suçiçeğine karşı oluşan maternal antikorların kaybolma zamanı ile ilgili yapılan çalışmalarda ise; antikorların en geç bir yaşına kadar kaybolduğu ve 6 ayın üzerindeki çocukların suçiçeği virüsüne karşı duyarlı oldukları saptanmıştır. Bu bulgulara benzer olarak çalışmamızda da suçiçeğine karşı oluşmuş IgG tipindeki antikorlar açısından değerlendirildiğinde; 6. aydan itibaren olguların %88.1-96.6'sında seronegatiflik olduğu saptanmıştır. Çalışmamızda doğumdan 6. aya kadar geçen sürede serolojik analiz sonuçlarımız olmamakla birlikte; 6. aydan sonra seropozitifliğin düşük bulunması ve özellikle 12. ay civarında daha da düşük seropozitiflik saptanması aşı uygulamasının bu aylarda yapılmasını desteklemektedir. Sonuç olarak; aşı yapılma zamanının belirlenmesinde; bebeğin o enfeksiyona karşı duyarlı olduğu zamanın, pasif olarak kazanılmış maternal antikorların interferans olasılığı nedeniyle bu antikorların ortadan kalkma zamanının ve son olarak da immun sistemin gelişimi ile ilgili durumların göz önüne alınması gereklidir.
Özet (Çeviri)
Hepatitis A and varicella infections are vaccine-preventable diseases which are common during childhood. It is known that maternal antibodies present in infants during vaccination may cause a decrease in the target active immune response in cases in which vaccination is not carried out in proper time. Therefore, in vaccination strategies against hepatitis A and varicella, the disappearance time of the antibodies which have been formed against these infections and transmitted from mother to fetus through placenta should be taken into consideration. The purpose of the present study was to determine the level of maternal hepatitis A and varicella antibodies, to fix the disappearance time of maternal antibodies, and to establish the relationship between maternal antibody levels and sociodemographic characteristics in children aged 6-24 months who were followed up in well-child visits. The study was carried out at the School of Medicine of Ankara University, Department of Pediatrics, Division of Social Pediatrics, together with the Ibni Sina Hospital Central Laboratory Microbiology Unit, between December 2011 and August 2013. The study group was composed of children aged 6 months (group 1), 12 months (group 2), 18 months (group 3) and 24 months (group 4) who were brought to the Department of Social Pediatrics for well-child follow-up visits. A total of 317 infants and children were admitted to the study, who were followed up at the well-child follow-up clinic, who were free of acute or chronic diseases and infections, had no history of premature birth, had no history of hepatitis A and varicella infections, had not been vaccinated against varicella and hepatitis A, and whose parents gave consent to participate to the study. As a serological analysis, the antibodies in the form of lgG and lgM developing against hepatitis A and varicella viruses in the blood of the subjects were measured. The antibodies formed against the hepatitis A virus were analyzed using Chemiluminescent Microparticle Immunoassay (CMIA) and the antibodies formed against the varicella virus analyzed using Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA). Groups 1, 2, 3, and 4 were composed of 100 (31.5%), 99 (31.2%), 59 (18.6%) and 59 (18.6%) children, respectively. 153 (48.3%) of children were boys and 164 (51.7%) were girls. In terms of gender, no significant difference was identified among these age groups. Similarly, no statistical differences were determined among the age groups in terms of sociodemographic characteristics including maternal age, maternal education status, maternal employment status, paternal age, paternal education status, paternal employment status, number of households, number of siblings, type of residence and social security status of the family. Likewise, no significant differences were determined among the age groups in terms of varicella and hepatitis A histories of mothers, fathers and siblings. In the evaluation of antibody levels of the age groups, statistically significant differences were established among the groups with respect to hepatitis A IgM, hepatitis A IgG and varicella IgM antibody levels (p = 0.00). On the other hand, no statistically significant difference was determined among the age groups in terms of varicella lgG antibody levels (p = 0.13). HAV lgG seropositivity percentage was determined as 71% in group 1, 41.4% in group 2, 0% in group 3, and as 8.5% in group 4. It was found that the HAV lgG levels declined gradually starting from 6th month. lgG seropositivity formed against varicella was determined as 5% in group 1, 4% in group 2, 4% in group 3, and as 1% in group 4. In an evaluation in terms of the lgG type antibodies formed against varicella, seronegativity was determined in 88.1 - 96.6% of cases as of the 6th month. No significant correlation was determined between the antibody levels and the sociodemographic characteristics, and the history of hepatitis A and varicella in the mothers, fathers and siblings, respectively, of the cases admitted to the study. Due to the effect of maternal antibodies to vaccine response, identifying the maternal antibody profiles and their disappearance time, beside local epidemiological and social characteristics, also plays an important role in the determination of an effective vaccination program against vaccine-preventable diseases. It was shown in previous studies that maternal antibodies formed against the hepatitis A virus and passively transmitted from mother to baby could be detected in infants for at least one year and could also be maintained during the second year of life depending on the HAV-related endemic status of the society and the anti-HAV antibody levels of the maternal population. Similar to the findings obtained in previous studies, it is shown in our study that maternal anti-HAV antibodies in children brought to well-child follow-ups and have not been vaccinated against hepatitis A disappeared during the 18th month. This finding of our study can indicate that the 18th month during which maternal antibodies disappear is the most optimal month for hepatitis A vaccination. In the studies which have been conducted for the disappearance time of maternal antibodies formed against varicella, in turn, it was found that antibodies disappeared until age one at the latest, and that children over 6 months were sensitive to the varicella virus. Similar to these findings, an evaluation made in our study in terms of the lgG type antibodies formed against varicella resulted in seronegativity in 88.1 - 96.6% of cases as of the 6th month. Although we do not have serological analysis results for the period from birth to the 6th month, lower seropositivities determined following the 6th month and even lower seropositivities determined around the 12th month support the idea to carry out the vaccination during these months. As a result, the factors which should be taken into account in terms of determining the vaccination time are the time during which the infant is susceptible to the respective infection, the disappearance time of these antibodies due to the interference potential of passively acquired maternal antibodies, as well as the conditions related to the development of the immune system.