Kronik otit cerrahisinde; preoperatif, peroperatif özellikler ve postoperatif sonuçların analizi ve bunları etkileyen faktörler
Analysis of preoperative and peroperative features and postoperative outcomes and affecting factors, in chronic otitis surgery
  1. Tez No: 324402
  2. Yazar: SÜLEYMAN CEBECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT ÖZBİLEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: otitis media, kolesteatoma, timpanoplasti, otitis media, middle ear cholesteatoma, tympanoplasty
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Kronik Otit Cerrahisinde; Preoperatif, Peroperatif Özellikler ve Postoperatif Sonuçların Analizi ve Bunları Etkileyen FaktörlerÇalışmamız, KOM cerrahisi yapılan hastaların preoperatif ve intraoperatif bulgularının ve postoperatif sonuçlarının incelenmesini ve cerrahi başarısını etkileyen faktörlerin gözden geçirilmesini amaçlayan retrospektif özellikte bir arşiv çalışmasıdır.Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda, Ocak 2007 - Haziran 2012 tarihleri arasında kronik otitis media tanısı ile opere edilen 1398 hastanın 1510 kulağı preoperatif ve intraoperatif özellikler açısından, postoperatif sonuçlarına ulaşılan 356 hastanın 376 kulağı da postoperatif sonuçlar açısından analiz edilmiştir.Çalışmamızda, vakalar otomikroskopik muayene ve operasyon bulgularına göre tanı açısından altı alt guruba ayrılmıştır. En sık tanı %39,9 oranında kronik basit otitis media olarak bulunmuştur. Vakaların büyük çoğunluğuna mastoidektomisiz timpanoplasti uygulanmıştır. Kolesteatom hastalarında sıklıkla açık teknik operasyon tercih edilmiştir. Hastaların otomikroskopik muayenelerinde en sık santral perforasyonlarla karşılaşılmıştır.Takipli vakalarda, işitme ve greft başarısını etkileyen faktörler incelenmiştir. Postoperatif tüm hastalarda %75,8 işitme başarısı elde edilmiştir. İşitme başarısı en yüksek kronik basit otit vakalarında olurken, en kötü kolesteatoma ve timpanoskleroz vakalarında görülmüştür. Ameliyat öncesi işitme düzeyi ve kemikçiklerin ve özellikle de stapesin durumu, orta kulak mukozasının durumu işitme başarısı açısından etkili bulunmuştur.Çalışmamızda, tüm hastalık guruplarında greft tutma başarısı %78,6 olarak bulunmuştur. Greft başarısı en yüksek santral perforasyonlarda olurken, önde ve total perforasyonlarda daha düşük olarak bulunmuştur. Orta kulak mukozasının durumu da greft başarısını etkileyen önemli bir faktör olarak bulunmuştur. Mastoidektominin ve aditus ve antrum geçişinin greft başarısı üzerine anlamlı bir etkisi olmadığı bulunmuştur. Pediatrik hastalarda da greft başarısı açısından erişkinlerle fark saptanmazken, ileri yaşlarda greft başarısının düştüğü belirlenmiştir.Sonuç olarak, kronik otitis mediada cerrahi başarıyı etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Bu faktörler dikkatlice incelenerek, her vaka için uygun bir tedavi planı yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Analysis of Preoperative and Peroperative Features and Postoperative Outcomes and Affecting Factors, in Chronic Otitis SurgeryOur study aims to retrospectively review preoperative and intraoperative findings and postoperative results and check the factors affecting the success of surgery in patients with chronic otitis media surgery.Between January 2007 and June 2012 in Gazi University Faculty of Medicine department of ENT , 1510 ears of 1398 patients which operated on with diagnosis of chronic otitis media were analyzed about preoperative and intraoperative characteristics. Postoperative resuts in terms of postoperative outcome in 376 ears of 376 patient were analyzed.In this study, cases divided six subgroups in terms of diagnosis, according to the findings of operation and otomicroscopic examinations. The most common diagnosis is simple chronic otitis media with rate of 39,9% recpectively. The majority of cases were underwent tympanoplasty without mastoidectomy. In cholesteatoma patients, the open technique is preferred commonly. In otomicroscopic examination of cases, central perforations were the most common finding.The cases were followed-up, factors affecting the success of hearing and graft take were investigated. Hearing success was found as 75,8% in all cases. While, hearing results was the highest in simple chronic otitis media, in cases of cholesteatoma and tympanosclerosis were observed worst. Preoperative hearing level, state of ossicles, especially stapes, state of middle ear mucosa were found to be effective for the success of hearing.In our study, the graft-take-rate was found to be 78,6% in all groups of chronic otitis. While, the graft take rate was the highest in central perforations, subtotal and anterior perforations were found to be worse. Status of the middle ear mucosa was found to be an important factor affecting the success of the graft. There was no difference in the graft take rate in pediatric patients and adults, but in elderly patients were decreased.As a conclusion, in chronic otitis media surgery there were many factors which can effect the success rate of operation. These factors should evaluate carefully and suitable treatment strategy was performed for every patient individually.