Etkileşen bir çift yıldızın ışık eğrisi gözlemi ve analizi
The observation and light curve analysis of an interacting binary stars
- Tez No: 324506
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ŞEHRİMAN ATALAY, PROF. DR. İ. ETHEM DERMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: Örten çift yıldız sistemleri, Işık eğrisi analizi, Dönem analizi, 2MASS J00532822+2536229, Eclipsing binary stars, Light curve analysis, Period analysis, 2MASS J00532822+2536229
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada Ondokuz Mayıs Üniversitesi Gözlemevi'nde 36 cm çaplı MEADE 14" LX200GPS teleskop ve ona bağlı SBIG STL-4020M CCD kamera ile 2MASS J00532822+2536229 sisteminin B, V, R ve I filtrelerindeki gözlemleri yapılmıştır. Sistemin gözlemlerinden elde edilen 8 minimum zamanı ve ROTSE kataloğundaki gözlem verilerinden elde edilen 2 minimum zamanı ile birlikte O-C analizlerinden geçirilerek, gözlenen sistem için yeni ışık elemanları hesaplanmıştır.Hesaplanan yeni ışık elemanları ile 2MASS J00532822+2536229 sistemin ilk ışık eğrisi analizi yapılmıştır. Işık eğrilerinin analizi Phoebe programı kullanılarak gerçekleştirilmiş, sistemin i, q, T1 ve T2 parametreleri hesaplanmıştır.Analizler sonucunda 2MASS J00532822+2536229 sisteminin W UMa türü bir örten çift yıldız sistemi olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, observations of 2MASS J00532822+2536229 system in B, V, R and I filters were made using a 36 cm MEADE 14" LX200GPS telescope attached to SBIG STL-4020 CCD camera at Ondokuz Mayıs University Observatory. O-C analysis of 8 minimum times obtained from observation of the system and 2 minimum times obtained from observation data in ROTSE catalog were performed and new light elements for observed system were calculated.Initial light curve analysis of 2MASS J00532822 +2536229 system was done through calculated new light element. Light curve analysis was performed using a Phoebe program, and i, q, T1 and T2 parameters of the system were calculated.As a result of the analysis, it was revealed that 2MASS J00532822 +2536229 was an W-UMa type eclipsing binary star system.