TTK Amasra Lavvarı'nın çalışma koşulları ve performansı
The working conditions and performance of TTK Amasra coal washing plant
  1. Tez No: 324693
  2. Yazar: SERDAR SÜALP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ UÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Kömür Hazırlama, Performans Değerlendirme, Performans Eğrisi, Tromp Eğrisi, Coal Preperation, Performance Evaluation, Performance Curve, Tromp Curve
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmada TTK Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesi'ne ait Amasra Lavvarı'nın performansı değerlendirilmiştir. Performans değerlendirme kapsamında yıkanabilirlik değerleri kullanılmıştır. Bu sebeple lavvarda akışlardan temsili numuneler alınmış, bu numunelere yüzdürme-batırma testleri uygulanmış ve test sonucu elde edilen numunelerin kül analizi yapılmıştır. Her bir ekipman için Tromp eğrileri çizilmiş, Ep, I ve ?50 değerleri hesaplanmıştır.Çalışma sonucunda ağır ortam tamburunda kesme yoğunluğunun 1,81 gr/cm3, ağır ortam siklonu 1'de 1,82 gr/cm3 ve ağır ortam siklonu 2'de ise 1,86 gr/cm3 olduğu saptanmıştır. Ağır ortam tamburunun Ep değeri 0,05 iken, ağır ortam siklonu 1'de Ep değeri 0,045 ve ağır ortam siklonu 2'de Ep değeri 0,06 olarak saptanmıştır. Ağır ortam siklonlarına ait Ep değerlerinin karakteristik Ep sınırları içinde olduğu, ağır ortam tamburuna ait Ep değerinin ise, karakteristik Ep değeri sınırlarının bir miktar üzerinde olduğu belirlenmiştir. Her üç ekipmanda da kesme noktası kayması tespit edilmesine rağmen bu kesme noktası kaymalarının ürün kalitesine fazla olumsuz etkide bulunmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, TTK Amasra coal washing plant?s performance was evaluated. In the scope of performance evaluation, washability values were used. For this purpose, representative samples were taken from the flows at the washing plant, sink float tests were applied to these samples and ash content analyses were performed to the samples which were obtained from sink float tests. Tromp curves were graphed, Ep and ?50 values were calculated for each equipment.At the end of the study, cut density were determined 1,81 gr/cm3 for dense medium drum, 1,82 gr/cm3 for dense medium cyclone 1 and 1,86 gr/cm3 for dense medium cyclone. Value of Ep was determined 0,05 for dense medium drum, 0,045 for dense medium cyclone 1 and 0,06 for dense medium cyclone 2. It was determined, Ep values of dense medium cyclones stay in the range of characteristic Ep values of the equipments and Ep value of dense medium drumm is higher than the range of characteristic Ep values. The cut point deviation which was observed at all the equipments has no negative effect on the product quality.