Bazı aromatik aminlerin formaldehit ile mikrodalga yöntemi kullanarak mannich bazı sentezi ve glokom enzim aktivitesinin incelenmesi
Microwave method of formaldehyde with some aromatic amines mannich some enzyme activity using synthesis and glaucoma investigation
- Tez No: 324694
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT BÜYÜKKIDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Enzim Aktivitesi, Glokom, Mannich Bazı, Mikrodalga, Enzyme activity, Glaucoma, Mannich Bases, Microwave
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Mannich bazı yeni bileşiklerin sentezinde önemlidir. Mannich bazı doğrudan veya ara ürün olarak kullanılabilir. Mannich reaksiyonu aktif hidrojen taşıyan bir bileşik ile formaldehit ve bir 10 veya 20 amin varlığında gerçekleşir.Mannich bazlarının en önemli uygulamaları ilaç kimyası (antineoplastik ilaçlar, analjezikler, antibiyotikler), polimer kimyası, yüzey aktif maddeleridir. Ayrıca Mannich bazı iyi bir kimyasal ve solventdir.Bu çalışmada kısa, etkili ve yeni bir yöntem olan mikrodalga yöntemi ile N,N'-bis (2,3-dimetilfenil) metandiamin, N-(2-florofenil)-N-o-tolilmetandamin,N-(4-florofenil)-N-o-tolilmetandiamin, N,N,N',N'-tetrabenzilmetandiamin sentezlendi. Sentezlenen bu Mannich bazlarının yapıları 13C-NMR, 1H-NMR ve FT-IR yöntemleri ile aydınlatılmıştır. Ayrıca bu Mannich bazlarının glokom enzim aktivitesi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Mannich is important in the synthesis of some new compounds. Also can be used directly or as intermediates in some Mannich. Mannich reaction of formaldehyde with an active hydrogen-bearing compound and an amine in the presence of either 10 or 20 occurs.Mannich bases, the most important applications in pharmaceutical chemistry (antineoplastic drugs, analgesics, antibiotics), polymer chemistry, surface active agents. In addition, some of the good chemical and solvent Mannich.In this study, short, efficient, and a new method, the microwave method and the N,N?-bis(2,3-dimetilfenil) metandiamin, N-(2-florofenil)-N-o-tolilmetandamin, N-(4-florofenil)-N-o-tolilmetandiamin, N, N, N?, N?-tetrabenzilmetandiamin synthesized. Mannich bases of the synthesized structures that 13C-NMR, 1H-NMR and FT-IR is illuminated by the methods. In addition, Mannich bases, glaucoma, enzyme activity was investigated.