Tavuk etlerinde Enterococcus spp.'lerin prevelansı, biyofilm özellikleri ve antibiyotik duyarlılıklarının belirlenmesi
Detection of Enterococcus spp. prevalence, biofilm formation and antibiotic susceptibility in chicken meats
- Tez No: 324695
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA İÇA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyoloji, Biology
 - Anahtar Kelimeler: Antibiyotik Direnci, Biyofilm Oluşumu, Enterokok, PZR, Tavuk Eti, Antibiotic Resistance, Biofilm Formation, Chicken Meat, Enterococcus, PCR
 - Yıl: 2012
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada, Kütahya ilinde tavuk etlerinde enterokok varlığı, izolatların antibiyotik duyarlılıkları ve virülens bir faktör olan biyofilm üretimi incelendi. Toplamda 15 adet but, 15 adet kanat ve 15 adet tüm tavuk örneği (15 adet kanat, 15 adet but, 15 adet göğüs, 15 adet vertebra ve 5 adet boyun) çalışıldı. Konvansiyonel yöntemlerle saptanan 43 adet şüpheli enterokok suşu moleküler tanı amacı ile PZR işlemine tabii tutuldu. Şüpheli suşların 14 adedi E. faecalis, 27 adedi Enterococcus spp. olarak identifiye edildi.İzole ve identifiye edilen 14 E. faecalis suşunun tamamında siprofloksasin, tetrasiklin, enrofloksasin, ampisilin, eritromisin ve vankomisin direnci saptandı.Yirmi yedi Enterococcus izolatının da; 24'ü (%88.8) siprofloksasine, 21'i (%77.7) eritromisine, 5'i (% 18.5) tirmetoprim+sulfometoksazole, 22'si (%81.4) tetrasikline ve vankomisine, 23'ü (%85.1) enrofloksasine, 6'sı (%22.2) gentamisine ve 21'i (%77.7) ampisiline dirençli bulundu.Kırk bir adet enterokok izolatının biyofilm özellikleri incelendiğinde, bunların 13'ünde (%32) negatif biyofilm, 19'unda (%46) zayıf biyofilm, 5'inde (%12) orta derecede biyofilm ve 4'ünde (%10) güçlü biyofilm üretimi belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, the Enterococcus existence, antibiotic susceptibility and biofilm formation which is a virulence factor in chicken meat in Kütahya were studied. Totally, 15 hindquarters, 15 wings and 15 full chickens? sample (15 wings, 15 hindquarters, 15 briskets, 15 vertebras and 5 necks) were analyzed. 43 suspected Enterococcus strains which were determined with conventional methods were applied PCR process for diagnosis. The 14 of the suspected strains were identified as E. faecalis and 27 of them were identified as Enterococcus spp. from PCR.Ciprofloxacin, tetracycline, enrofloxacin, ampicilline, erythromycin, and vancomycin resistance were determined in all of the isolated and identified 14 E. faecalis strains.Of 27 Enterococcus spp. strains, 24 of them (88.8%) to ciprofloxacin, 21 of them (77.7%) to erythromycin, 5 of them (18.5%) to trimethoprim+sulfamethoxazole, 22 of them (81.4%) to tetracycline and vancomycin, 23 of them (85.1%) to enrofloxacin, 6 of them (22.2%) to gentamicin and 21 of them (77.7%) to ampicilline were found to be resistant.When the biofilm features of 41 Enterococcus samples were examined, it was determined that there were 13 (32%) negative biofilm, 19 (46%) weak biofilm, 5 (12%) middle biofilm and 4 (10%) strong biofilm production.