Mineral katkılı hafif betonlarda sülfat etkisi
The effect of the sulfate on the mineral lightweight concrete
  1. Tez No: 324737
  2. Yazar: AMİR ESMAEİLZADEH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RÜSTEM GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pomza, Uçucu kül, Silis dumanı, Sodyum sülfat, Hafif beton, Basınç dayanımı, Pumice, Fly ash, Silica fume, Sodium sulfate, Lightweight concrete, Compressive strength
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada mineral katkı maddesi ilave edilmesi ile üretilen pomzalı hafif betonların değişik sülfat oranlarında özellikleri incelenmiştir. Deneylerde %15 ve %30 silis dumanı, %15 ve %30 uçucu kül ilaveli dört seri beton üretilmiştir. Karşılaştırma yapmak amacıyla mineral katkı içermeyen karışımlar da üretildi. Toplam 180 adet 10×20 cm silindir beton numuneleri hazırlanmış ve sırasıyla %5 ve %10 sodyum sülfat (Na2SO4) çözeltisinde ve standart kür havuzunda kireçe doygun suda bekletilmiştir. Standart kür havuzuna bırakılan ve sülfat etkisine maruz kalan beton numunelerin üzerinde belli aralıklarla (28, 56 ve 120.) günlerde basınç dayanımı, birim ağırlık, kılcal su emme, ve ultrases geçiş süresi deneyleri yapılmıştır. Deneyler TS EN 1097?6 ve TS 12350?2 standartlarına göre yapılmıştır.Sonuçta standart küre maruz betonlarda en yüksek dayanıma %15 silis dumanı ilaveli betonlarda rastlanmıştır. Bunu sırasıyla %15 uçucu kül ilaveli, mineral katkı içermeyen, %30 silis dumanı ilaveli ve %30 uçucu kül ilaveli betonlar takip etmiştir. En düşük dayanımı veren betonlar %30 uçucu kül ilaveli betonlar olmuştur.%5 ve %10 sodyum sülfat çözeltisinde bekletilen beton numunelerin davranışları ilk yaşlarda standart küre maruz beton numunelerine yakın olduğu görülmüştür. İlerleyen yaşlarda ve 120. günde en iyi performans %15 silis dumanı ilaveli beton numunelerinde rastlandı. Aynı zamanda, 120. günde mineral katkı içermeyen beton numunelerin üzerinde yapılan basınç dayanımı deneylerinde fazla miktarda bir azalma kayd edilmiştir.Mineral katkıların betonun sülfat ortamında performansını artırdığı, araştırma sonucunda tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the properties of pumice based lightweight concrete which is produced by adding mineral admixtures, were examined in different sulfate ratios. In the experiments, 15% and 30% silica fume, 15% and 30% fly ash added to concrete and four series of concrete were produced. For comparing the casting specimens, conventional concrete has been produced without any mineral admixtures. Generally, 180 pieces 10×20 cm cylindrial concrete specimens prepared and has been kept in 5% or 10% sodium sulfate (Na2SO4) in a standard curing pool. The specimens which has been cured in the curing pool. The ones which were exposed to the sulfate attack, after 28, 56 and 120 days has been tested for compressive strength, unit weight, capillary water absorbtion and ultrasonic tests. The experiments have been conducted according to TS EN 1097?6 and TS 12350?2.As a result, in the specimens which were subjected to standard curing, the high compressive strength was found by adding 15% silica fume. This was fallowed by adding 15% fly ash, without any mineral admixtures (Conventional Concrete), 30% silica fume and 30% fly ash. The minimum compressive strength has been obtained by adding 30% fly ash.The specimens which were cured in the 5% and 10% sodium sulfate had close behavior to the control specimens of the first days. By time elapsing at 120?th day, the best performance have been founed in the specimens with 15% silica fume. At the same time, in 120?th day the control specimens had a remarkable reduction in compressive strength.Therefore, in this study it has been identifid mineral admixtures were effective on the concrete while it was exposed to sulfate.