Anti-UV etkili pigment üreten bakterilerin izolasyonu, karakterizasyonu ve sıvı kültürde pigment üretiminin optimizasyonu
Isolation, characterization of bacteria producing anti-UV activity pigment and optimization of pigment production in liquid media
- Tez No: 324757
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK ALGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: ROS, antioksidant aktivite, pigment, fotoprotektif etki, ROS, antioxidan activity, pigment, photoprotective effect
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada çeşitli deniz suyu (Akdeniz, Karadeniz ve Ege Denizi), toprak (yüksek rakımlı bölgelerden) ve radyasyon üreten cihazlardan toplam 40 pigment üreten bakteri izole edilmiştir. Bakterinin radyasyona direnci, pigmentin yoğunluğu, antioksidan ve antiradyasyon özelliği dikkate alınarak en iyi 3 izolat (NY31, NY32,NY37 ) seçilmiştir. 16S rRNA analizi sonucu ile bu türlerin sırasıyla Alcaligenes faecalis, Serratia marcescens ve Pseudomonas alcaligenes oldukları belirlenmiştir. En etkili türün Serratia marcescens (NY32) olduğu tespit edilmiştir. pH, sıcaklık, inkubasyon süresi, karbon kaynağı ve azot kaynağı bakımından bu tür için kesikli kültürde optimizasyon çalışmaları yapılmış ve optimal parametreleri sırasıyla pH: 7.0, 30oC, 48 saat, mannitol ve bakto pepton olduğu bulunmuştur. Belirlenen bu optimal şartlarda 151 mg/ lt pigment üretimi başarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Totally 40 pigment producing bacteria were isolated from different sea waters (Mediterranean Sea, Eagen Sea and Black Sea,), soils (at high altitude area) and radiation producing equipments. They were screened based on the density of pigment, antioxidant and antiradiation effect of pigment and the resistance of bacteria to radiation and three isolates (NY31, NY32, NY37 ) were selected. As a result of 16S rRNA analysis these three isolates were identified as Alcaligenes faecalis, Serratia marcescens and Pseudomonas alcaligenes. The most effective strain was Serratia marcescens (NY32) and it was found that optimal parameters for pH, temperature, incubation time, carbon source and nitrogen source were found to be 7.0, 30 oC, 48 h, mannitol and bacto peptone, respectivelly. At these optimal conditions 151 mg/lt pigment production was achieved.