Çorum yöresinde yüzeylenen Jura/Kretase ve Kretase/Paleosen yaşlı sedimanter kaya birimlerinin lito ve biyo fasiyes özellikleri
The lito and bio facies properties of Jura/Cretaceous and Cretaceous/Paleocene old sedimentary rock units outcrop in Çorum area
- Tez No: 324775
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çorum, Ferhatkaya ve Malboğazı formasyonları, Standart Mikrofasiyes, Fasiyes Zonu, Çorum, Ferhatkaya and Malboğazı formations, Standart Microfacies, Facies Zone
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Çorum yöresinde 1/25000 ölçekli Çankırı-G32-c2, Çorum-G33-c2, Çorum-H34-a2 ve Çorum-G35-d3 paftalarında yer alan çalışma alanında yüzeylenen Ferhatkaya ve Malboğazı Formasyonlarından 6 adet stratigrafik kesit ölçülmüş ve toplam 110 adet örnek derlenmiştir. Derlenen örneklerin paleontolojik incelemeleri sonucunda; Ferhatkaya Formasyonu' nun inceleme alanındaki oluşum yaşı Geç Jura-Kampaniyen (? 161.2-70.6 milyon yılları arası), Malboğazı Formasyonu' nun inceleme alanındaki oluşum yaşı Maastrihtiyen (70.6-65.5 milyon yılları arası) olarak belirlenmiştir. İnceleme alanında her iki formasyonun içerdiği kireçtaşlarında yapılan Standart Mikrofasiyes (SMF) ve Fasiyes Zonu (FZ) çalışmaları sonucunda, Ferhatkaya Formasyonu'nun depolanması sırasında? Geç Jura-Berriasiyen zaman aralığında ortamın önce sığlaşıp, sonra derinleştiği; Valanginiyen-Apsiyen zaman aralığında ortamın tektonik olarak aktif ve ?Geç Jura-Berriasiyen zaman aralığına göre daha sığ olduğu; Albiyen zaman aralığında Valanginiyen-Apsiyen zaman aralığına göre derinleştiği gözlenmiştir. Senomaniyen-Santoniyen zaman aralığında ortamın Albiyen zaman aralığına göre sığlaştığı; Kampaniyen zaman aralığında ortamın Senomaniyen-Santoniyen zaman aralığına göre derinleştiği belirlenmiştir. Malboğazı Formasyonu'nun depolanması sırasında ise Maastrihtiyen boyunca ortamın duraylı olmadığı tektonik olaylar nedeniyle sürekli olarak yükselip, alçaldığı ve Maastrihtiyen zamanının derin denizle başlayıp, yine derin denizle sonuçlandığı tespit edilmiştir
Özet (Çeviri)
Six stratigraphic sections measured and 110 samples collected from the Ferhatkaya and Malboğazı Formations. These Formations out crop in the study area which is located in the Çorum area at the 1/25000 scale Çankırı-G32-c2, Çorum-G33-c2, Çorum-H34-a2 and Çorum-G35-d3 sections of a large map. At the result of the paleontological analyses of collcted samples; the age of the Ferhatkaya Formation has been determined as ? Late Jurassic-Campanian (between 161.2 and 70.6 million years), and the age of the Malboğazı Formation has been determined as Maastrihtian (between 70.6 and 65.5 million years) in the study area. In the result of Facies Zone (FZ) and standard Microfacies (SMF) studies which contain both of Formations?s limestones, during the Ferhatkaya Formation deposition; Late Jurssic-Berriasian time interval, environment has become shallow then become deep. Valanginian-Aptian time interval, environment was active as tectonic and it was shallower than Late Jurassic-Berriasian period. In Albian period, it was deeper than Valanginian-Aptian period. Also, environment was shallower than Albian period in Senomanian-Santonian time inteval. During the Campanian time it was become deeper than Senomanian-Santonian period. Also, found out that, at the Maastrihtian time, during the depositon of the Malboğazı Formation; the environment was not stable, it was increasing and decreasing because of tectonic events. Maastrihtian time has been started and ended as deep sea in the investigated area.