Dijital tansiyon ölçüm cihazları ile ölçülen brakiyal ve radiyal ölçüm değerlerinin, manşonlu manuel tansiyon cihazı ile ölçülen brakiyal tansiyon değeri ile karşılaştırılması
Comparison of the brachial and the radial measurement values measured by the digital blood pressure measuring devices with the brachial blood pressure value measured by mercury sphygmomanometer
  1. Tez No: 324860
  2. Yazar: MURAT ÇELİKTEPE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKTAY SARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, civalı manuel manşonlu AKB ölçüm cihazı, dijital AKB ölçüm cihazı, karşılaştırma, Hypertension, mercury sphygmomanometer, digital arterial blood pressure measurement device, comparison
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Hipertansif 110 ve normotansif 100 hasta olmak üzere toplam 210 kişi ile yaptığımız çalışmada, her bir hasta için üç tanesi civalı manuel manşonlu AKB ölçüm cihazı, üç tanesi brakiyal arterden AKB ölçümü yapan, diğer üç tanesi ise radiyal arterden AKB ölçümü yapan dijital kan basıncı ölçüm cihazlarını toplam dokuz AKB değeri kaydederek karşılaştırdık.Ölçümlerimizi herhangi bir cihazın veya bölgenin önce veya sonra ölçülmesinin ölçüm sonuçlarını etkilememesi amacıyla ölçüm bölgesinin ve/veya cihazların sırası ve yerleri değiştirilerek yapıldı. Böylece farklı markalara ait tüm cihazlar hem ilk, hem ikinci, hem de üçüncü sırada kullanılmış oldu. Ölçümler yapılırken uyulması gereken özel ve genel tüm şartlara uyuldu.Sonuç olarak; dijital AKB ölçüm cihazlarını manuel manşonlu civalı AKB ölçüm cihazıyla karşılaştırdığımız çalışma değerlendirildiğinde, ölçüm sonuçlarının birbirine yakın olduğu, aralarında anlamlı ve kuvvetli korelasyon ilişkisi olduğu tespit edildi. Grup analizlerinde ise hipertansif bireylerin ölçüm değerlerinin normotansiflere göre daha yakın ve korele sonuçlar verdiği görüldü. Yaş ve VKİ'nin artışı ile dijital cihazların ölçüm değerlerinin civalı cihaza daha yakın ve korele sonuçlar verdiği tespit edildi. Değişken olarak cinsiyetin, kan basıncı ölçümlerinde cihazlar arasında fark oluşturmadığını saptadık.
Özet (Çeviri)
Our study includes 110 hypertensive and 100 normotensive patients, totally 210 individuals, we recorded totally nine arterial blood pressure values for each patient, three of them were measured by mercury sphygmomanometers, three devices measuring the brachial artery blood pressure and three devices measuring the radial artery blood pressure and at the end using these values we compared the digital blood pressure devices.In order not affect the measurement results by any device or the measurement site measured before or later we performed measurements by changing the sequence and location of the devices and/or measurement sites. Thus all devices of different manufacturers were used as the first, the second and the third. Specific or general all conditions to be complied with were complied during measurements.As a result; our study in which we compared the digital arterial blood pressure devices with the mercury sphygmomanometer, when evaluated in general it was found out that the results were close with each other and there was a significant and strong correlation relationship between them. In group analysis it was found out that the values measured in the hypertensive individuals were closer and correlated compared with the normotensive individuals. Also it was found out that with the increasing age and BMI the results of the digital devices were closer and more correlated to the results of the mercury devices. But gender as a variable, does not constitute a difference between the blood pressure measurement devices.