Development of blood pressure monitor by using capacitive pressure sensor and microcontroller
Kapasitif basınç sensörü ve mikrodenetleyici kullanarak kan basıncı monitörü geliştirilmesi
  1. Tez No: 544121
  2. Yazar: SALWAN NABEEL MAHMOOD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGUN ERÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Blood Pressure Measurement, Capacitive Pressure Sensor, Logic Inverter Oscillator, Embedded Hardware, Embedded Software, Kan Basıncı Ölçümü, Kapasitif Basınç Sensörü, Mantık İnvertör Osilatörü, Gömülü Donanım, Gömülü Yazılım
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
In this thesis, design and implementation of blood pressure monitor device based on microcontroller and capacitive pressure sensor have been presented. In the development of the device, some internal modules of microcontroller as enhanced capture-compare pulse width modulation (ECCP), pulse width modulation (PWM), analog-digital converter (ADC), and timer modules have been utilized. The main aim of the thesis is to develop blood pressure device with high accuracy and low cost by using capacitive pressure sensor and logic inverter oscillator instead of the instrumentation amplifier and band pass filter. The thesis includes embedded hardware and embedded software developments. The measured blood pressure values were shown on the mobile phone and on the LCD screen by interfacing the microcontroller with the Bluetooth module and LCD screen. In addition to developing embedded hardware and software, an algorithm has been developed to calculate blood pressure value from detected the signal. Application software has been also designed and implemented using application development software for Mobil devices to display the measured values on the mobile phone screen. The results obtained with the developed device were compared with the results obtained with Sphygmomanometer. It was observed that as a result of the comparison, the developed device made measurements with high accuracy.
Özet (Çeviri)
Bu tezde, mikro denetleyiciye ve kapasitif basınç sensörüne dayanan kan basıncı ölçüm cihazının tasarımı ve gerçekleşmesi sunulmuştur. Cihazın geliştirilmesinde, gelişmiş yakalama-karşılaştırmalı darbe genişlik modülasyonu (GYKD), darbe genişlik modülasyonu (DGM), analog-dijital dönüştürücü (ADC) ve zamanlayıcı modülleri gibi dâhili mikro kontrolör modülleri kullanılmıştır. Tezin ana amacı, enstrümantasyon amplifikatörü ve bant geçirgen süzgeç yerine kapasitif bir basınç sensörü ve mantık invertör osilatörü kullanarak yüksek hassasiyetli ve düşük maliyetli bir tansiyon aleti geliştirmektir. Tez gömülü donanım ve gömülü yazılım geliştirme çalışmalarını içermektedir. Ölçülen kan basıncı değerleri, mikro denetleyicinin Bluetooth modülü ve LCD ekranı ile arayüzlenmesiyle hem cep telefonunda ve hem de LCD ekranında gösterildi. Gömülü donanım ve yazılım geliştirmeye ek olarak, tespit edilen sinyalden kan basıncı değerini hesaplamak için bir algoritma geliştirilmiştir. Ayrıca, ölçülen değerlerin cep telefonu ekranında gösterilmesi için mobil cihazlar için uygulama geliştirme yazılımları kullanılarak uygulama yazılımı tasarlandı ve gerçekleştirildi. Geliştirilen cihazla elde edilen sonuçlar Sphygmomanometer ile elde edilen sonuçlar ile kıyaslandı. Kıyaslanma neticesinde geliştirilen cihazın yüksek doğrulukla ölçümleri yaptığı görülmüştür.