Hipertansiyon hastalarının kan basıncı takibini gerçekleştirmek için teletıp kullanımı hakkındaki görüşleri
Opinions of individuals with hypertension regarding the use of telemedicine in blood pressure monitoring
- Tez No: 968084
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA MELTEM KOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: hipertansiyon, kan basıncı izlemi, aile hekimliği, teletıp, hypertension, blood pressure monitoring, family medicine, telemedicine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Kronik bir hastalık olan hipertansiyonun etkin yönetimi, düzenli kan basıncı takibi ve yaşam tarzı değişikliklerinin benimsenmesini gerektirmektedir. Bu bağlamda, dijital sağlık teknolojilerinin kullanımı, hasta uyumunu artırma ve primer basamak sağlık hizmetlerinin etkinliğini güçlendirme potansiyeline sahiptir. Bu araştırmada, hipertansiyon tanısı almış bireylerin kan basıncı izlemi konusundaki bilgi, tutum ve uygulamalarının yanı sıra teletıp uygulamalarına yönelik görüşlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: kesitsel tipteki bu çalışma, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi'ne bağlı Narlıdere 4 No'lu ve Karşıyaka 26 No'lu Eğitim Aile Sağlığı Merkezlerinde, Mayıs-Temmuz 2025 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırma 331 kişinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, demografik özellikler, kan basıncı ölçüm alışkanlıkları, hastalık yönetimi, teletıp/e-sağlık uygulamaları ve pandemi dönemi deneyimlerini kapsayan, uzman görüşü ile içerik geçerliliği sağlanmış 31 soruluk yapılandırılmış anket formu ile toplanmıştır. Bulgular: Katılımcıların önemli bir bölümünün düzenli kan basıncı izlemi yapmadığı ve kontrol sıklığının yaş gruplarına göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Diyet gerektiğini bilen bireylerin sıklığı yüksek olmasına rağmen, bu bilginin uygulamaya yansımadığı ve diyet uyumunun düşük seviyede kaldığı saptanmıştır. Pandemi sürecinde katılımcıların %28,4'ü tansiyon kontrolünde güçlük yaşarken, %52,6'sı sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle hekim kontrolüne gidememiştir. Akıllı telefon kullanım sıklığı yüksek olmasına karşın, sağlıkla ilişkili mobil uygulamaların kullanımının sınırlı düzeyde olduğu görülmüştür. Sonuçlar: Bu çalışma, hipertansiyon hastalarının kendi kendine kan basıncı izlemi ve yaşam tarzı düzenlemeleri konusunda bilgi sahibi olmalarına rağmen, bu bilginin uygulamaya yeterince yansımadığını ortaya koymuştur. Pandemi koşullarının kronik hastalık yönetiminde sürekliliği bozduğu ve sağlık hizmetlerine erişimde aksamalara yol açtığı tespit edilmiştir. Ayrıca, teletıp ve mobil sağlık uygulamalarına olan ilginin yüksek teknoloji kullanım sıklığına rağmen beklenen düzeyde olmadığı belirlenmiştir. Bu sonuçlar, aile hekimliği pratiğinde hipertansiyon yönetiminin yalnızca klinik kontrollerle sınırlı kalmaması gerektiğini, hastaların kendi ölçümlerini düzenli yapmalarının teşvik edilmesi, yaşam tarzı değişikliklerine uyumlarının desteklenmesi ve teletıp uygulamalarının daha etkin şekilde entegrasyonunun zorunlu olduğunu göstermektedir. Teletıp tabanlı çözümlerle, özellikle pandemi gibi olağanüstü durumlarda hastaların kesintisiz izlenmesi, komplikasyonların önlenmesi ve tedaviye uyumun artırılması mümkün hale gelecektir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the knowledge, attitudes, and practices of individuals diagnosed with hypertension regarding blood pressure monitoring, as well as their perspectives on telemedicine applications. Effective management of hypertension, a chronic disease, necessitates regular blood pressure monitoring and the adoption of lifestyle modifications. In this context, the use of digital health technologies holds the potential to enhance patient compliance and strengthen the effectiveness of primary healthcare services. Method: This descriptive and cross-sectional study was conducted between May and July, 2025, at two Family Health Training Centers affiliated with İzmir Kâtip Çelebi University: Narlıdere No. 4 and Karşıyaka No. 26. The research was carried out with the participation of 331 individuals. Data were collected using a structured questionnaire consisting of 31 items developed with expert input to ensure content validity. The questionnaire covered demographic characteristics, blood pressure measurement habits, disease management, telemedicine/e-health applications, and experiences during the COVID-19 pandemic. Results: It was determined that a significant proportion of participants did not regularly monitor their blood pressure, and the frequency of monitoring varied across age groups. Although the proportion of individuals aware of the necessity of dietary modifications was high, this knowledge was not sufficiently reflected in practice, resulting in low levels of dietary adherence. During the pandemic, 28.4% of participants reported difficulties in blood pressure control, while 52.6% were unable to attend physician consultations due to lockdown restrictions. Despite the high frequency of smartphone use, the utilization of health-related mobile applications was found to be limited. Conclusion: This study revealed that although hypertensive patients possess knowledge regarding self-monitoring of blood pressure and lifestyle modifications, this knowledge is not adequately translated into practice. The pandemic conditions disrupted continuity in chronic disease management and caused interruptions in access to healthcare services. Furthermore, despite the high frequency of technology use, the interest in telemedicine and mobile health applications was found to be below the expected level. These findings highlight that hypertension management in family medicine should not be limited to clinical visits alone; rather, patients should be encouraged to perform regular self-measurements, supported in adherence to lifestyle modifications, and integrated more effectively with telemedicine practices. Telemedicine-based solutions would enable uninterrupted monitoring of patients, prevention of complications, and improved treatment adherence, particularly during extraordinary circumstances such as pandemics.