Femoroasetabular sıkışma sendromunda artroskopik tedavinin etkinliği
The effectiveness of arthroscopy at the treatment of femoroacetabular impingement syndrome
- Tez No: 324880
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM YANMIŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Femoroasetabular Sıkışma Sendromu, Kalça Artroskopisi, Femoroacetabular İmpingement Syndrome, Hip Arthroscopy
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Femoroasetabular sıkışma sendromu genç ve aktif erişkinlerde kalça ağrısının, kalça eklem hareket kısıtlılığının ve erken osteoartrit gelişmesinin önemli nedenlerinden biridir. Femoroasetabular sıkışma sendromu yeni bir terim olmayıp açık cerrahi tekniklerle tedavisi başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Açık cerrahi girişimin hastalar için getirdiği bazı olumsuzluklar ortopedistleri artroskopik cerrahiye itmiştir.Biz bu çalışmada femoroasetabular sıkışmanın tedavisinde artroskopinin etkinliğini ölçmeyi amaçladık. Bu amaçla geriye dönük yaptığımız çalışmaya, Ocak 2009 ve mayıs 2012 yılları arasında Gülhane Askeri Tıp Akademisi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı ve Ankara Koru Hastanesi Ortopedi bölümünde femoroasetabular sıkışma sendromu nedeniyle kalça artroskopisi yapılan 25 hastayı (19 Erkek, 6 Bayan) dahil ettik. Hastalarımızın tümüne preoperatif ve postoperatif olmak üzere Modifiye Harris Kalça Skoru, VAS ağrı skorlaması yaptık. Kalça iç rotasyon ve fleksiyon açıklıklarını değerlendirdik. Preoperatif Harris Kalça Skoru 68,52'den (min:55, maks:76) 88,84'e (min:72,maks:98) yükseldi. Preoperatif fleksiyon değeri ortalama 87,60 (min:80,maks:95) dereceden postoperatif 108,2 (min:90,maks:120) dereceye çıktı yine preoperatif iç rotasyon ortalama 4,4 (min:0,maks:5) dereceden 20 (min:10,maks:30) dereceye çıktı. Radyolojik olarak Alfa açısı preoperatif 76,76'dan (min:60,maks:90) postoperatif 41,76'ya (min:34, maks48) düştü. Hastalarımızın VAS ağrı skorları ortalama 8,64'den 2,8'e geriledi.Komplikasyon olarakta bir hastamızda yetersiz rezeksiyon nedeni ile revizyon artroskopisi yapma durumunda kaldık. Yine bir hastamızda muhtemelen erken yük vermeye bağlı femur boynu stres kırığı gelişti. Traksiyona bağlı 3 hastada geçici siyatik sinir nöropraksisi, iki hastamızda yaklaşık 6 hafta süren geçici ayak bileği ağrısı gelişti. Bir hastamızda da portal yerleşimi sırasında lateral femoral kutenöz sinir yaralanmasına bağlı olarak uyluk lateralinde duyu kaybı gelişti.Bu sonuçlarla femoroasetabular sıkışma sendromunun artroskopik tedavisinin minör komplikasyonlarla beraber açık cerrahi yöntemlerle karşılaştırılabilecek yüz güldürücü sonuçlar verdiğini tespit etmiş olduk.
Özet (Çeviri)
Femoroacetabular impingement (FAİ) syndrome is one of the significant reasons for hip pain, loss of ROM at hip joint and developing early osteoarthritis at young active adults. FAİ is not a new term and it is treated successfully with open surgical techniques. Some disadvantages of open surgical tecniques has lead orthopedists to develop arthroscopic tecniques.At this study, we aimed to assess the effectiveness of arthroscopy at the treatment of FAİ. We included 25 patients (19 male, 6 female) and evaluated retrospectively which has gone under arthroscopic surgery for the treatment of FAİ at Gulhane Military Medicine Academy, Department of Orthopedics and Traumatology and Ankara Koru Hospital, Department of Orthopedics and Traumatology between january 2009 and may 2012.We have evaluated modified Harris Hip Score and Visual Analogue Score (VAS) preoperatively and postoperatively at all of our patients. Also we have evaluated, hip internal rotation and flexion range of motions clinically. Mean preoperative Harris Hip Score was 68,52 (range 55-76), mean postoperative score was 88,84 (range 72-98). Mean preoperative flexion ROM was 87,6 (range 80-95) and 108,2 (range 90-120) postoperatively. Also 4,4 (range 0-5) degrees of mean preoperative internal rotation ROM increased to 19,80 range (10-30) degrees postoperatively. Mean preoperative alpha angle was 76,76 (range 60-90) and it was decreased to 41,76 (range 34-48) postoperatively. Mean preoperative visual analog score were decreased from 8,63 to 2,8 postoperatively.We had to perform o second look arthroscopy to a patient because of inadequate resection. Also femoral neck stres fracture occured at a patient probably due to early weight bearing. Transient sciatic nevre neuropraxy occured at a 3 patients and, transient ankle pain (approximately 6 weeks) had occured at 2 patients due to traction. Loss of sensation has occured at a patient due to lateral femoral cutaneus nevre injury during portal placement.With these results, we assessed that arthroscopic treatment of the FAİ syndrome is succesfull with minor complications comperable to open procedures.