Hipoksik-iskemik yenidoğan sıçanlarda beyin hasarı gelişimi ve GH, IGF1 ve IGFBP3 ile olan ilişkisinin değerlendirilmesi
Hypoxic-ischemic brain injury and its correlation with GH, IGF-1, and IGFBP-3: An experimental study
- Tez No: 324897
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEÇİL AYDINÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hipoksik- iskemik ensefalopati, Büyüme hormonu, İnsüline benzer büyüme faktörü bağlayıcı protein 3 (IGFBP3), İnsüline benzer büyüme faktörü 1 (IGF-1), Yenidoğan, Hypoxic-ischemic encephalopathy, Growth hormone (GH), insulin-like growth factor binding protein 3 (IGFBP3), insulin-like growth factor 1 (IGF-1), newborn
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Hipoksik- iskemik ensefalopati (HİE) prenatal bakımın iyi olmadığı gelişmekte olan ülkelerin hala en önemli sorunlarından biridir. Son yıllarda neonatolojide ki gelişmelere rağmen HİE kalıcı nörolojik sekellerin en sık nedeni olma özelliğini korumaktadır. Hipoksi ve iskemi sonrası ortaya çıkan hücresel enerji yetmezliği, asidoz, glutamat ve NO nörotoksisitesi, serbest radikal oluşumu, hücre içinde kalsiyum birikimi ve lipid peroksidasyonu hücrenin yapısal komponentlerinin bozulmasına ve hücre ölümüne yol açan bir dizi olaylar zinciri sonucunda HİE oluşur. Beyin dokusunda meydana gelen hücresel ölümlere bağlı olarak sensorimotor fonksiyon bozukluklarının yanında beynin endokrin sistemle olan ilişkisi nedeni ile hormonal bozukluklar da meydana gelebilmektedir.Büyüme hormonu (GH), insüline benzer büyüme faktörü?1 (IGF?1) ve insüline benzer büyüme faktörü bağlayıcı protein 3 (IGFBP?3) vücutta birçok organ ve metabolizma üzerine etkileri olan başlıca büyüme faktörleridirler. Büyüme hormonu, IGF-1 ve IGFBP-3 büyümenin düzenlenmesi, protein sentezi, kan şekerinin düzenlenmesi ve lipoliz gibi birçok işlevde görev almaktadırlar. Bunların eksikliğine bağlı olarak hipoglisemi, büyüme geriliği, mental-motor ve kognitif fonksiyonlarda gerilik gibi erken ve geç dönem bulgular ortaya çıkmaktadır.Çalışmamızda doğum sonrası 7. günde 16 tane Sprague-Dawley sıçan yavrusu Hipoksik-iskemik (n=8) ve kontrol (n=8) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Levine-Rice prosedürüne göre sağ ana karotid arteri kalıcı olarak bağlandı. Postiskemik 15. günde sıçanlar yüksek doz %4'lük isofluorane anestezisi ile uyutularak dekapite edilip çalışma sonlandırıldı. Dekapitasyon sonrası GH, IGF?1, IGFBP?3 büyüme faktörlerini çalışmak amacıyla serum örnekleri alınarak -80°C de saklandı. Beyin dokuları ise çıkarılarak histomorfolojik değerlendirme amacıyla hemotoksilen eosin, yaşayan nöronların belirlenmesi amacıyla kresil violet ve apoptozun belirlenmesi amacıyla TUNEL boyamalarında kullanıldı.Hipoksik-iskemik grupta kontrol grubu ile karşılaştırıldığında büyüme hormonu ve IGF?1 düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı olarak düşük bulundu (p < 0.05). IGFBP?3 ise kontrol grubuna göre daha düşük bulunmasına rağmen, sonuç istatistiksel olarak anlamlı değildi (p > 0.05).Hipoksik iskemik ensefalopatide serum büyüme faktörlerinin seviyesinin belirlenmesi yaşamın ileri döneminde gelişebilecek kognitif fonksiyon bozukluğu, büyüme ve gelişme geriliği gibi problemlerin erken tanınmasını sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Hypoxic-ischemic encephalopathy is still the most important problem in the developing countries that prenatal care is not good. Despite the fact that the improvements in neonatology in recent years continues, hypoxic-ischemic brain injury is still being the most common cause of permanent neurologic sequelae. The cellular energy failure, acidosis, glutamate and NO neurotoxicity, free radical formation, accumulation of Ca in the cell, and lipid peroxidation emerged after the hypoxic-ischemic brain injury are the reasons for the deterioration of the structural components of cell leading to death of it. The sensorimotor dysfunction and hormonal disorders due to the relationship of endocrine system of brain may also occur depending on the cellular death in the brain tissue.Growth hormone, IGF?1 and IGFBP?3 are growth factors which have effects on many organs and metabolism in the body. GH, IGF?1 and IGFBP?3 are involved in many functions, such as regulation of growth, protein synthesis, regulation of blood sugar, and lipolysis. The lack of these hormons may cause early and late findings such as hypoglycemia, growth retardation, mental-motor retardation, and cognitive functions.In our study, 16 baby-Sprague-Dawley rats were divided into two groups as hypoxic-ischemic (n = 8) and control (n = 8). According to Levine-Rice procedure, the right common carotid artery is permanently connected. The rats, exposed to high-dose 4% isoflurane anesthesia at the postischemic 15th day. After decapitation, GH, IGF?1 and IGFBP?3 serum samples were collected for studying and stored at -80 ° C. Brain tissue samples were removed for the histomorphological evaluation by using hematoxylin and eosin. Cresyl violet was used to identify the living neurons, and TUNEL staining for the apoptosis.When hypoxic-ischemic group was compared with the control group, growth hormone and IGF?1 levels were significantly lower and it was a statistically significant (p < 0.05). Although the IGFBP?3 levels were significantly lower, the result was not statistically significant (p > 0.05).Detecting serum levels of growth factors in patients exposed to the hypoxic-ischemic brain injury may have a predictive value on forthcoming cognitive functions and growth and development.