Van yöresinde görülen derinin malign neoplazmlarının geriye dönük olarak değerlendirilmesi
Van region malignant neoplasms retrospective analysis of the skin
- Tez No: 324945
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DAĞHAN IŞIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Deri kanserleri, Bazal hücreli kanser, Skuamöz hücreli kanser, bazoskuamöz hücreli kanser, malign melanom, Skin cancer, basal cell cancer, squamous cell cancer, basosquamous cell cancer, malignant melenoma
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Deri kanserleri tüm dünyada ve ülkemizde sıklığı sürekli artan kanserlerdir. Derinin malign tümörleri arasında bazal hücreli karsinom (BHK), skuamöz hücreli karsinom (SHK), bazoskuamöz hücreli karsinom (BSHK), malign melanom (MM) ve diğer cilt tümörleri bulunmaktadır. Deri kanserlerinin yaklaşık %77'si BHK, %20'si SHK olup, geri kalan kısmını ise MM ve diğer nadir deri kanserleri oluşturmaktadır.Bu çalışmada, Ocak 2005 - Temmuz 2011 yılları arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Tıp Fakültesi Hastanesi, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği'nde ameliyat edilen malign deri tümörlü 250 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastaların yaşları dekatlara göre sınıflandırıldı. Ayrıca yıllara göre hasta sayısı değerlendirildi. Bütün tümörler için yaş ortalamaları, vücutta görüldüğü bölgeler, ön tanı-tanı uygunluk oranları, tümörlerin varsa alt tipleri, ortalama çapları ve Melanom Dışı Deri Kanserleri (MDDK)' lerin TNM sınıflamasındaki yerleri not edildi.Sonuç olarak en sık BHK, sonra sırasıyla SHK, BSHK ve MM izlemekteydi. Erkek cinsiyette ve ileri yaşta daha sıktı. Vücut lokalizasyonu olarak en sık yüz bölgesinde, daha sonra skalp, alt ve üst ekstremitede görülmekteydi. Yüz bölgesinde ise en sık burun ve periorbital bölgede görülmekteydi.Çalışmamızda özellikle BHK ve SHK olmak üzere derinin malign tümörlerinin ileri yaşlarda ve en sık vücudun güneş gören yerlerinde görüldüğünü tespit ettik. Bundan yola çıkarak Van şehrinin ülkemizin en çok güneş alan ikinci ili olmasından ötürü etyolojide en büyük rolün ultraviyole hasarına bağlı olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle toplumun güneş ışınlarının zararları konusunda eğitilmesi ve buna göre önlemler alınması gerektiği kanaatindeyiz. Öte yandan çalışmamızda sosyoekonomik nedenlerden ötürü hastalar genellikle geç dönemde başvurdukları için tanı daha çok geç dönemlerde konulmuş ve daha büyük cerrahi işlemlerin yapılması gerekmiştir. Bu nedenle erken tanı ve tedavinin hayat kurtarıcı olduğu deri tümörlerinde toplumun ve özellikle birinci basamakta çalışmakta olan hekimlerin daha fazla bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
The incidence of skin cancers increasing in our country and all over the world. Malignant tumors of the skin are basal cell carcinoma (BCC), squamous cell carcinoma (SCC), basosquamous cell carcinoma (BSCC), malignant melanoma (MM), and other skin tumors. Approximately 77% of the skin cancers are BCC, 20% squamous cell carcinoma and the rest of the skin cancers are MM and other rare forms.In this study, 250 patients with malignant skin tumors who underwent surgery between January 2005 - July 2011 in Yuzuncu Yil University, Medicine Faculty Hospital, Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery Clinic, were analyzed retrospectively. The ages of patients were classified according to decades. In addition, the number of patients evaluated over the years. The for all tumors, mean age of patients, effected parts of the body, compliance of pre-diagnosis-diagnosis rates, sub-types of tumors if present, the mean diameters and MSC 's locations on the TNM classification were noted.As a result, the most common type is BCC, and followed by SCC, BSCC and MM respectively. Tumors were more common in male sex and older patients. The most common location of the tumors were seen on the face, then the scalp, upper and lower extremities. The most frequently seen in the nose of the face and periorbital region. In this study we have idetified that malignant tumors of the skin, especially BCC and SCC, most frequently seen on sun-exposed parts of the body and in elderly people. Besides in our country, Van is the second most province city in the sun, thus we think that the largest role in the etiology of skin cansers is ultraviolet damage.of the of because it largest role in the etiology think it is due to ultraviolet. Therefore, we believe tahat educating the community about the harm effects of sun's rays and taking precautions is necessary. On the other hand, in our study due to socio-economic reasons patients usually were admited and diagnosed at very late stages so major surgical procedures were needed to be applied. As known early diagnosis and treatment of skin tumors is life-saving. Therefore, we believe that more awareness and informing society, and especially primary care physicians is needed.