Toplumsal bir hareket ve aydınlanmanın ürünü olarak liberal feminizm
As the product of a social movement and enlightenment: Liberal feminism
  1. Tez No: 324998
  2. Yazar: MÜVEDDET ÇARDAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUNA BAŞAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Gender, Social Movement, Enlightment, Sexual Equality, Suffragettes
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Araştırmamızın amacı liberal feminist teori ve hareketinin gelişimini incelemek ve 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren düşünce dünyasında popülaritesini yitirmesinin nedenlerini araştırmaktır. Bu kapsamda çalışma; liberalizmin değerlendirmesi, liberalizmin feminizmle ilişkisi, toplumsal hareketin ne olduğu, kadın hakları hareketi ve liberal feminizm ilişkisini, birinci, ikinci ve üçüncü dalga feminizmi, liberal feminizmin entelektüel dünyada önem kaybetmesinin nedenlerinin değerlendirilmesi kapsamında yapılmıştır. Aynı eksen hareketli olduğuna inanılan radikal feminizmle liberal feminizmin karşılaştırılması yapılmış ve bununla ilgili bulgular ortaya konulmuştur. Birinci dalga feminizm kadın hakları hareketiyle; ikinci dalga feminizm kadının kurtuluşu hareketiyle eşleştirilmiştir. Araştırmamız tarama değerlendirme mahiyetinde bir çalışma olup, liberal feminist düşüncenin ve hareketin ontolojik, epistemolojik ve metodolojik kabullerini ortaya koymaya yönelmiştir. Detaylandırmanın çalışmayı ekseninden çıkaracağı düşüncesiyle, ana parametreler üzerinde durulmaya özen gösterilmiştir. Literatür taraması kapsamında, düşünceler belirli bir sistematiğe oturtulmaya çalışılmıştır. Çalışma, sonuçlarının değerlendirilmesi açısından temel araştırma (basic research) ve zaman boyutuna göre ise geriye dönük (expost facto) zaman diliminde yapılmıştır. Sonuçta, farklılık politikasının çağımızın düşünce dünyasında popüler bir söyleme sahip olmasının yanı sıra, liberal feminist ekolün gündemden düşmesinin nedeni olarak erkek merkezciliğin terk edilmesinin gereği ve eşit haklar politikasının başarısızlıkla sonuçlandığı iddiası olduğu ortaya konulmuştur. Bunun nedeni ise, farklılaştırma politikalarının eylem odaklı çalışmalarının büyük başarılar sağlaması, imza kampanyaları ve hukuki düzenlemelerle yetinen liberal feministlerin hareket anlamında geri planda kalması olarak gösterilmektedir. Ancak pratikte, gelişim süreci göz önünde bulundurulursa, gerçekleşen feminizmin liberal feminist eksende ilerlediğini söylemek mümkündür.Anahtar sözcükler1-Toplumsal cinsiyet2-Toplumsal hareket3-Aydınlanma4-Cinsel eşitlik5-Sufrajetler
Özet (Çeviri)
The aim of our investigation is to examine the development of the movement and the liberal feminist theory and thought and investigate the causes of losing its popularity in second half of the 20th century. Within the scope of this study, liberalism is assessed within the scope of the relationship between liberalism and feminism; what is social movement; the relationship between women's rights movement and the liberal feminism; first, second, and third wave feminism and the assessment of the causes of the loss its significance in the intellectual world. Our research is in the content of screening and assessment; also, it heads to expose the ontological, epistemological and methodological approvals of liberal feminist thought and idea. We tried to stand on the main parameters to prevent distraction that can be arisen from detailing. Within the scope of literature review, it has been tried to put a particular thought in a systematic progress. In terms of the evaluation of the results of the study, the basic research has been made; and in terms of time dimension, it is made in the retroactive time period. In conclusion, besides the popularity of discrepancy policy in our daily thought; as a result of loss in the significance of liberal feminist school, it is arisen the need for abandonment of patriarchy, and the claim of failure in the equal rights policy. As the reasons for this, the significant success in the action oriented studies of differentiation policies and remaining in the background of liberal feminists who content with the petition drive and the legal arrangements in terms of action is shown. However, in practice, considering the development process, it is possible to say that the realized feminism goes ahead with the axis of liberal feminism.