Divan şiirinde eğlence mekânları (Kâğıthane ve Sa'dâbâd)
Divan poetry promenade areas (Kâğithane and Sa?dâbâd)
- Tez No: 325027
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET MERMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Divan, Şiir, Mesire, Kâğıthane, Sa'dâbâd, Divan, Poetry, Promenade, Kâğıthane, Sa?dâbâd
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Kâğıthane ve Sa'dâbâd, yüzyıllar boyunca Osmanlı halkının önemli mesire yerlerinden olmuştur. Doğasıyla ve mimarîsiyle İstanbul'un en dikkate değer semtlerinden biri olan Kâğıthane, 14. yüzyıldan 19. yüzyıla gelinceye kadar halkın yanı sıra Osmanlı padişahlarının da gözde mekânlarından olmuştur.?Divan Şiirinde Eğlence Mekânları (Kâğıthane ve Sa'dâbâd)? başlıklı yüksek lisans tezimizle Kâğıthane ve Sa'dâbâd'ın divan şiirindeki yansımaları ortaya konmaya çalışılmıştır. Sosyal hayatın önemli gözlemcilerinden olan dîvân şâirleri, bu mesire yerini çeşitli benzetmelerle ve farklı yönleriyle ele almıştır. Çalışmamızda da bu unsurların değerlendirilmesi esas alınmıştır.Divan şiirinin başlangıcından sonuna kadar pek çok divan taranmış ve bu divanlardan toplanan örneklerle Kâğıthane'nin tarih içindeki seyri incelenmiştir. 18. yüzyılda burada inşa edilen ?Sa'dâbâd Kompleksi? ile bölge artık bu isimle anılır olmuştur. Dolayısıyla Kâğıthane'nin divanlarda yoğun olarak işlendiği süreç, bu yüzyıla denk gelmektedir.Yaptığımız çalışmada Osmanlı sosyal hayatının ve divan şiirinin bu önemli eğlence mekânı, bütün olarak ele alınmış; divan şiirindeki yansımaları başlangıcından bitişine kadar ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Kâğıthane and Sa?dabad had been most important promenade area for Ottoman people by centuries. Kâğıthane with its nature and architecture was one of the most attractive town of İstanbul and also it had been favorite place for Ottoman sultans and public between 14?19th centuries.The reflections of Kâğıthane and Sa?dabad about the Divan Poetry was tried to explain by our Master?s Thesis called ?Divan Poetry Recreation Places (Kâğıthane and Sa?dabad)?. Divan poets, who were the most important observers of the social life, had been discussed with different aspect and various companies of this promenade area. Our project based on evaluating of these factors.Until the end of the beginning of the divan poem, many divan were scanned and the progress of Kâğıthane in its history was searched by the samples of divans. Anymore, this region was konown Sa?dabad promenade area which was built in 18th century. Therefore, too many topics dealt with Kâğıthane was mentioned in this century.The social life of Ottoman and the most important promenade of divan poems is researched as a whole; the reflections about the divan poems is tried to explain from beginning to end.