Ortadoğuda nükleer gerginlik ve İran-İsrail-ABD ilişkileri
Nuclear tension in the middle east and Iran-Israel-USA relations
  1. Tez No: 325036
  2. Yazar: MERVE KUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Nükleer Gerginlik, Nükleer Çalışmalar, Uluslararası Toplum, Nuclear Tension, Nuclear Activities, International Community
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortadoğu ve Afrika Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmada Ortadoğuda yaşanan nükleer gerginliğin ortaya çıkış nedenleri ve bunların dünyaya yansımaları açıklanmaya çalışılmıştır. Bu nedenle İran ve İsrail'in nükleer çalışmalarının geçmişi ve mevcut durumları araştırılmış, araştırmalar sonucu sağlanan objektif veriler yazılmıştır. Bu verilere ek olarak İran-İsrail-ABD arasında 1990'lardan itibaren süren nükleer gerginlik ve yaşanan gelişmeler ve uluslararası toplumun bu duruma ilişkin tavrı araştırılmış yayınlanan raporlar incelenmiştir.Son olarak, çalışma Ortadoğu'daki bu ülkeler arasındaki ilişkinin geleceğine üzerine yapılan bir analiz ile tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, reasons for the emergence of nuclear tensions in the Middle East and their implications to the world are explained. For this reason, past and present nuclear activities of Iran and Israel were researched, the objective data obtained from result of research is written. In addition to these data, the nuclear tension and developments which lasted from the 1990s between Iran-Israel-USA and in the stance of international community on this situation are inquired and then the published reports of UAEA on this subject were examined.Finally, study is completed with an analysis made on the future of the relationship between these countries in the Middle East.