Stratejik planlamanın kırsal kalkınmaya etkisi ve Gaziantep örneği
The effects of strategic planning on rural development and the case of Gaziantep
- Tez No: 325045
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN NAİM ARDOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Economics, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Strateji, Stratejik planlama, Kırsal kalkınma, Sürdürülebilir kırsal kalkınma
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 324
Özet
Bu tezin amacı, Türkiye de Stratejik Plan ve kırsal kalkınmanın mevcutdurumunu ve başlama süreçlerini tartışmak, aynı zamanda bir literatürtaraması yapılarak konuya ilişkin bazı kavram ve terimlere açıklıkgetirmektir. Çalışmada, Gaziantep İl Özel İdaresinin 2006-2010 dönemi stratejik planından örneklere yer verilerek, kırsal kalkınma ve stratejik plana ilişkin hususlar ; İl Özel İdaresi 2007 yılı Genel İş Yürütümü teftiş raporu, Valilik Genel İş Yürütümü teftiş raporu, İl Genel Durum Raporu ile aynı şekilde, Mülkiye Müfettişlerince hazırlanarak İçişleri Bakanlığına sunulan 2010 yılı İl Özel İdaresi Genel İş Yürütümü ve Valilik Genel İş Yürütümü teftiş raporlarından yararlanılarak değerlendirmeye tabi tutulmuştur.Bunun yanı sıra çalışmada, Stratejik Planlama ve Sürdürülebilir KırsalKalkınma ile ilgili olarak, 640 kişiye muhtelif sorular sorularakuygulanan, anket sonuçları da paylaşılmaktadır.Burada amaçlanan, stratejik planlama metodu ve süreçlerin; bütçeninhazırlanması aşamasında dikkate alınması, planın sonuçlarınınölçülebilirliğinin sağlanması, harcamaların bütçe içinde tutulması,5 yıllık sürecin, 2. yılın sonunda güncellenerek, tamamlanmasıkoşulu ile, basit ve yararlı olduğu, ayrıca sürecin aksamaya uğramasıhalinde kırsal kalkınmaya istenildiği ölçüde olumlu katkı sağlamayacağı, varsayımı altında, uygulamanın değerlendirmesini yapmaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis is to provide an explanation of related terms and concepts as well as literature survey, and discuss the process of launching and current state of strategic planning and rural development in Turkey. We provide related cases from Strategic Plan for the years 2006-2010 of Gaziantep Special Provincial Administration, and evaluate the plan with regard to strategic planning and rural development using Inspection Report on ?General Work Conduct by the Special Provincial Administration? for the year 2007,Inspection Report on ?Office of Governor General Work and Conduct? and ?Report on General State of the Province? as well as inspection reports on ?General Work Conduct by the Special Provincial Administration? and ?Office of Governor General Work and Conduct? for the year 2010 prepared by the Inspectors of Internal Affairs and submitted to the Ministry of Internal Affairs.Also we provide and discuss results of the questionnaire that included various questions regarding Strategic Planning and Sustainable Rural Development and was conducted on 640 persons.The purpose is to assess the applications under assumptions that the strategic planning method and the whole process is simple and useful provided that the strategic plan is taken into account when the budget is being prepared, it is secured that the results of the plan are measureable, the expenditure has to be fulfilled without exceeding, the 5-year process must be completed after updating the plan at the end of the 2nd year, and that there will be no positive effects on rural development if there occur disruptions in the process.Key Words;1-Strategy,2-Strategic planning,3-Rural development,4-Sustainable rural development,5-Provincial Special Administration.