Otel işletmelerinde dış kaynak kullanımı: Alanya'da faaliyette bulunan dört ve beş yıldızlı otellerde bir araştırma
Outsourcing in hotels: a study in four and five stars hotels in Alanya
- Tez No: 325107
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dış Kaynak Kullanımı, Otel İşletmeleri, Temel Yetenekler, Alanya Bölgesi
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Dış kaynak kullanımı (DKK) bir işletmenin başka bir işletme için mal veya hizmet sağlamasını ifade etmektedir. DKK kavramı literatüre girdiği günden bu yana, bir yönetim stratejisi olarak dikkatleri üzerine çeken bir kavramdır. Küreselleşme ve beraberinde getirdiği küresel rekabet işletmelerin müşteri beklentilerini karşılamak için temel faaliyetlerine odaklanmaları gereksinimini doğurmuştur. İşletmeler, temel faaliyetlerinin dışında kalan işleri ise dış tedarikçilerden sağlamak suretiyle hem kaliteyi artırmayı hem de maliyetleri düşürmeyi hedeflemişlerdir.Bu çalışmada; birçok sektörde uygulanmakta olan DKK'nın Alanya Bölgesi'nde bulunan otel işletmelerindeki uygulamalarına ilişkin durumun ortaya konulması hedeflenmiştir. Bu bağlamda çalışma üç bölüm halinde ele alınmıştır. Birinci bölümde; kavramsal çerçevede DKK ele alınmıştır. DKK'nın tanımı, türleri, tarihsel gelişimi, yararları, sakıncaları ve DKK ile ilgili diğer kavramlara yer verilmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde, otel işletmeleri ve otel işletmelerinde DKK konuları gerekli literatür taraması yapılarak incelenmiştir. Üçüncü bölüm olan uygulama kısmında ise, Alanya'daki 4 ve 5 yıldızlı otel işletmelerinde yapılan araştırmanın yöntemi, evreni, örneklemi, hipotezleri gibi bilgiler verilmiştir. Ayrıca katılımcılara uygulanan anketler bir takım istatistiki analizlere tabi tutularak değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmelerin sonucunda, katılımcıların satın alma, ana mutfak, satış-pazarlama ve personel seçimi ile ilgili faaliyetleri diğer faaliyetlere göre daha önemli buldukları ve dışarıdan tedarik edilmemesi gerektiğini düşündükleri sonucuna varılmıştır. Bunun yanı sıra, yöneticilerin DKK'yı önemli bulduklarını, işletmelerin birçoğunun DKK'yı uyguladıkları gözlemlenmiştir. DKK'dan faydalanmayanlar ise gerekçe olarak çoğunlukla, piyasadaki tedarikçilerin yeterli kalitede hizmet vermemesini göstermişlerdir.
Özet (Çeviri)
Outsourcing describes of providing good or service for another management from a management. Outsourcing concept comes out as management strategy from the past to the present. Globalization and global competition make up requiremet of concentration to the main activity in order to meet customer expectations. Managements aimed to increase quality and cost reduction by providing from the foreign suppliers to works which are outside of main activities.In this study, it is aimed to reveal the situation of outsourcing in hotels by four and five stars where are in Alanya area. In this context, this study consists three parts. The first part is featured outsourcing in conceptual framework and defination of outsourcing, its types, its historical development, its advantage and disadvantage and other concepts about the outsourcing. In second part, it is analysed hotel managements and outsourcing in hotel managements by review to the literature. However, in third part is featured hypothesis and method, area, sample of study which is made in hotels by four and five star where are in Alanya area. In addition, surveys which were carry out to the participants were assessed by some of statistical analyzes. As a result of this assessment, participants attach more importance to purchace, main kitchen, sales ? marketing and personel selection than other activities and think that purchace, main kitchen, sales ? marketing and personel selection must not be provide by outsourcing. Additionally, it was observed that outsourcing is important for participants and used in many managements. However, many managements do not use outsourcing because suppliers does not have quality services.KeyWords: Outsourcing, Hotel Managements, Core Competence, Alanya Area