Türk televizyon dizilerinde tecavüzün sunumu: 'İffet' örneği
Presentation of rape in Turkish television series: The example of 'Iffet'
- Tez No: 325127
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET AYHAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
 - Anahtar Kelimeler: Kadına yönelik şiddet, tecavüz, televizyon, toplumsal cinsiyet, televizyon dizileri
 - Yıl: 2012
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 83
Özet
Kitle iletişim araçlarının ?dördüncü güç? olarak kabul edildiği günümüzde, bu araçların en etkililerinden birisi olan televizyonun toplumsal süreçlerdeki etkileri de kabul edilen bir gerçektir. Televizyon içerikleri toplumdaki yapıyı hem inşa eder hem de pekiştirir. İdeolojilerin taşıyıcısı olarak görülen televizyonun sunduğu içeriklerin en tartışılanlarından biri ise şiddettir.Şiddet, özellikle de kadına yönelik şiddet, toplumsal eşitsizliklerin ve erkek iktidarının en yıkıcı sonuçlarından birisidir. Kadına yönelik şiddetin en yaralayıcısı da hiç şüphesiz tecavüzdür. Bu çalışmada, temelde toplumsal cinsiyet eşitsizliklerine dayanan tecavüz olgusunun Türk televizyon dizilerinde nasıl sunulduğu ve meşrulaştırıldığı konusu incelenmiştir. Bu amaçla seçilen ?İffet? dizisi, göstergebilimsel analiz ve söylem analizi yöntemleri birlikte kullanılarak çözümlenmiştir.Sonuç olarak, toplumsal cinsiyet normlarının ve tecavüzün, erkek iktidarının bir şekli olarak meşru şekilde sunulduğu görülmüştür. Bir suçtan ziyade erkek güdülerinin bir sonucu olarak yer almakta ve kadınlar tarafından da bu şekilde kabul edilmektedir. Ataerkil ideoloji, dizilerde de sürdürülmektedir.
Özet (Çeviri)
Since mass media is seen as ?the forth power?, it?s accepted that television has great effects on society. Television contents construct and also reinforce the social norms. One of the most discussed contents of the television, which is considered to be the carrier of the ideologies, is violence.Especially the violence against women is one of the most destructive results of social inequalities and male dominance. And undoubtly, the most hurtful way of the violence against women is rape. In this study, how the rape fact which depends on gender inequalities is presented and legitimized in Turkish television series was searched. For this purpose, the chosen television series ?Iffet? was analyzed by using semiotic analysis and discourse analysis methods together.As a result, it?s found that the social gender norms and rape are presented acceptable as a way of male dominance. It?s not perceived as a crime but as a result of male instincts. Moreover, women accept these facts as the way they are. Patriarchal ideology is being maintained in television series.