İşgörenlere yönelik yıldırma davranışları, nedenleri ve işgörenlerin bu davranışlarla başa çıkma yöntemleri (Bir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü örneği)
Mobbing against employees, its reasons and employees' coping methods at the provincial directorate of national education
- Tez No: 325157
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ SABANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim Örgütlerinde Mobbing, İş Yerinde Yıldırma, Psikolojik Taciz, Mobbing, Mobbing in Educational Foundation, Mobbing at Workplace, Physiological Disturbance, Mobbing
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmada İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nde görev yapmakta olan yönetici ve işgören görüşlerine göre, işgörenlere yönelik yıldırma davranışları, nedenleri ve işgörenlerin bu davranışlarla başa çıkma yöntemleri ele alınmıştır. Araştırma 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Antalya İli Korkuteli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nde görev yapmakta olan yönetici ve işgörenlerin, işgörenlere yönelik uygulanan iş yerinde yıldırma davranışları, bu davranışların nedenleri ve bu davranışlarla başa çıkma yöntemlerine ilişkin görüşlerini kapsamaktadır. Araştırmaya katılacak kişiler ?maksimum çeşitlilik örneklemesi? ile belirlenmiş, farklı görev alanlarından beş yönetici ve beş işgörenle görüşülmüştür. İki ayrı yapılandırılmış soru formu hazırlanmış, karşılaştırma yapabilmek için soruların paralel olmasına özen gösterilmiştir. Yapılan nitel çalışmada ses kayıt cihazı kullanılmıştır. Verilerin gruplandırılması, örnek cevaplar alınması ve modeller oluşturulması aşamasında nitel veri analiz programı NVİVO 9.2' den yararlanılmıştır. Görüşmeler içerik analizi ile çözümlenmiş ve verilerin yüzde frekans değerleri verilmiş; örnek cevaplar NVIVO 9.2 ile yansıtılmıştır.Araştırmadan elde edilen verilere dayanılarak, taşra örgütünde çalışan eğitim yöneticilerinin eğitim masa üstü çalışanlarına ve diğer işgörenlerine yıldırma davranışları gösterdikleri, yöneticilerin ve işgörenlerin de bu davranışlara örnekler verdikleri ve yıldırma davranışlarının nedenlerine göre çeşitlilik gösterdiği söylenebilir. Yıldırma davranışlarının çeşitlilik göstermesinin yanı sıra, yıldırma uygulamak isteyen yöneticilerin bunu farklı sebepler göstererek ya da herhangi bir nedene bağlı kalmaksızın da yıldırma davranışı uygulayabildikleri, yine işgörenlerin bu yıldırma davranışlarıyla başa çıkma yöntemleri hakkında bilgi ve görüş sahibi oldukları ancak yıldırmayı dile getirme ve gerekli mercilere başvurma konusunda çekingenlik yaşadıkları söylenebilir.Araştırma yıldırmayı eğitim örgütlerinin yönetim kademelerinden biri olan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü seviyesindeki yıldırma davranışları, nedenleri ve başa çıkma yöntemlerini ele alması bakımından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Taking into consideration views of managers and employees at the Provincial Directorate of National Education, this study aims at examining mobbing against employees, its reasons, methods and ways to cope with mobbing.The research embodies views of managers? and employees', working in, the directorate of Korkuteli which is a district of Antalya province in 2011-2012 Educational Year, regarding mobbing at the work place, its causes and handling techniques which can be used to overcome mobbing.Participants were chosen by using ?maximum variety sampling method,? Five managers and five employees from different workplaces were selected as working group. Two semi-structured questionnaires were prepared and parallel questions were asked in order to be able to compare the two groups with each other.During the qualitative research a recorder was used. In order to analyze the data obtained, a qualitative data analysis programme, NVIVO 9.2, was used. Interviews were analyzed using content analysis and percentages of frequency rates were given and sample answers were reflected by means of NVIVO 9.2.According to the data obtained from the research, it can be said that educational directors, working at provincial organizations, display attitudes towards desk workers and to other employees which can be classified as mobbing and that directors and employees can give examples of such kinds of behaviours and that mobbing varies depending on the reason.Along with the great variety in mobbing, we can also say that managers perform mobbing by disguising the real reasons or not showing any reason at all. On the other hand, employees know how to deal with mobbing but they hesitate to speak it out and they don?t dare to apply to an authority for a solution to this problem.The research is significant as it refers to mobbing behaviours, their reasons and handling methods at the level of Provincial Directorate of National Education, which is one of the administrative levels of educational organizations.