Yükseköğretim turizm eğitiminde farklı öğretim teknikleri ve öğrenme ortamlarının öğrencilerin paket programları kullanımı başarısı üzerine etkisi
The effect of different teaching techniques and learning environments on students' success in using software packages in higher tourism education
- Tez No: 325158
- Danışmanlar: PROF. DR. MİMAR TÜRKKAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretme teknikleri, Öğretme ortamları, Mesleki eğitim programı, Otel otomasyonları, Turizm eğitimi, Uygulamalı eğitim, Teaching material, Education conditions, Vocational training program, Hotel automation, Tourism education, Applied education
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmada kendisi uygulamalı bir ders olan mesleki bilgi işlem derslerinde öğretme tekniği ve öğretme ortamlarının öğrencilerin paket program kullanım başarısına etkisinin olup olmadığı araştırılmıştır.Öntest-sontest kontrollü deneysel desen kullanılarak yapılan araştırma, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Akdeniz Üniversitesi, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu'nda örgün öğretim 3. sınıfta mesleki bilgi işlem derslerini ilk defa alan öğrencilerden oluşan 20 kişilik kontrol ve 24 kişilik deney grupları olmak üzere toplam 44 kişilik bir öğrenci grubuyla gerçekleştirilmiştir.Araştırmacı ve paket program eğitmenleri ile toplam 20 sorudan oluşan bir başarı testi veri toplama aracı olarak geliştirilmiştir. Başarı testi, geçerlik-güvenilirlik analizi için, kontrol ve deney gruplarından bağımsız 56 kişilik bir öğrenci grubuna uygulanmıştır. Elde edilen veriler ise KR-20 hesaplaması için Statistica programı ile analiz edilmiştir.Analizler sonucunda mesleki bilgi işlem derslerinde öğretme tekniği ve öğretme ortamlarının kontrol ve deney grupları arasında fark oluşturduğu tespit edilmiştir ancak bu fark istatistikî olarak anlamlı değildir.
Özet (Çeviri)
In this study it was investigated whether teaching tecniques and conditions in vocational data processing lessons, which itself is an applied lesson, had an effect on the success of students? software pack usage capability.The research carried out during the 2011-2012 academic year at Akdeniz University, School of Tourism and Hotel Management using pretest-posttest experimental design was conducted with 44 3rd grade students who attended vocational data processing lessons for the first time. Students were divided into a control group and experimental group which were made up of 20 and 24 students respectively.As a means of data collection, an achievement test consisting of 20 questions was developed in collaboration with researchers and software pack educators. Apart from the control and experimental groups, the test was applied to an independent group of 56 students in order analyze its validity and reliability. The data obtained were analyzed with Statistica for KR 20 calculations.As a result of the analysis, it was established that teaching tecniques and conditions in vocational data processing classes lead to a difference in control and experimental groups. However, this difference isn?t statistically significant. It is suggested that different teaching techniques should be researched for applied lessons.