İlköğretim okulu öğrencilerinin okul yaşam kalitesine ilişkin algıları (Bursa İli Yıldırım İlçesi örneği)
Primary school students' perceptions of the quality of school life (an example of the town of Bursa Yildirim)
- Tez No: 325175
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ SABANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Yaşam Kalitesi, Okul Yaşam Kalitesi Ölçeği, Quality of School Life, Quality of School Life Scale
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma ilköğretim öğrencilerinin okul yaşam kalitesi algısının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evreni 2011?2012 Eğitim-Öğretim yılında Bursa ili merkez ilçelerinden Yıldırım'daki resmi ilköğretim okullarına devam eden altıncı, yedinci ve sekizinci sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. Evrendeki ilköğretim okullarından alt, orta ve üst sosyo-ekonomik düzeyden olacak şekilde yansız küme örnekleme yoluyla üç okul belirlenmiş, bu okullardan da yine seçkisiz olarak birer şube seçilmiştir. Belirlenen bu üç okuldan seçilen üçer şubedeki öğrenciler araştırmanın örneklemini oluşturmuşlardır.Araştırmaya, alt sosyo-ekonomik düzeydeki okuldan 92, orta sosyo-ekonomik düzeydeki okuldan 85 ve üst sosyo-ekonomik düzeydeki okuldan da 123 olmak üzere toplam 300 öğrenci katılmıştır.Bu araştırmada veriler Sarı (2007) tarafından geliştirilen, ?Okul Yaşam Kalitesi Ölçeği? (OYKÖ) kullanılarak toplanmıştır.Verilerin analizinde SPSS 13.0 paket programı kullanılarak betimsel istatistikler incelenmiştir. Ayrıca aritmetik ortalama, standart sapma dağılımlarının incelenmesinin yanı sıra okul yaşam kalitesi düzeyinin cinsiyete göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği t-testi ile okulun bulunduğu sosyo-ekonomik düzeye, sınıf düzeyine ve anne ve babanın eğitim durumuna göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile test edilmiştir. Ayrıca veri toplama aracının geçerlik çalışmasında doğrulayıcı faktör analizi için Lisrel 8.54 paket programı kullanılmıştır.Araştırmanın sonunda OYKÖ'den alınan puanlar genel olarak incelendiğinde, öğrencilerin okullarının yaşam kalitesine ilişkin algılarının 1?5 ölçeği üzerinden = 3.31 düzeyinde gerçekleştiği söylenebilir. Alt, orta ve üst sosyo-ekonomik düzeye sahip okulların öğrencilerinin okul yaşam kalitesi algıları arasında üst sosyo-ekonomik düzeye sahip okullardaki öğrenciler lehine anlamlı farklılıklar olduğu, kız ve erkek öğrencilerin okul yaşam kalitesi algıları arasında kız öğrenciler lehine anlamlı farklılıklar olduğu, anne ve babalarının eğitim düzeyine göre öğrencilerin okul yaşam kalitesi algıları lise ve dengi okul mezunu olanların lehine,sınıf düzeyi ile okul yaşam kalitesi arasında anlamlı farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate students? perceptions about the quality of school life in their primary schools.This study was carried out in three primary schools which were randomly selected from primary schools and located in the centre county of Bursa which is named Yıldırım and the sample consisted of total 300 students.Quality of School Life Scale (QSL) which was developed by Sarı (2007) was used to gather data after its factor and reliability analysis were done.In the data analysis, frequency and percentage, arithmetic means were used. In order to determine whether or not there have been any differences with respect to students? gender the t test was used, and in order to determine whether or not there have been any differences with respect to students?school type, class levels and students? families? educational level, the variance (ANOVA) analysis was used.Results show that students perceived the quality of life in their schools at = 3.31 interms of 1-5 scale. Research indicates that children from high socio economic status schools develop more favourable perceptions about quality of school life compared to children from lower socio economic status schools, there are significant differences between perceptions of male and female students about quality of life in their schools to the advantage of female students enh there aresignificant differences too between pupils? perceptions about the quality of school life, moreover it?s concluded that there aren?t any significiant differences according to grade of students.