İlköğretim öğrencilerinin Teknoloji ve Tasarım dersine yönelik tutumları ile akademik başarılarının incelenmesi
The examination of the relation between the attitudes of the primary school students towards Technology an Design lesson and their academic success
- Tez No: 325174
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji ve Tasarım Dersi, Tutum, Akademik Başarı, Technology and Design, Attitude, Academic Success
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmada ilköğretim 6.,7. ve 8. sınıf öğrencilerinin Teknoloji ve Tasarım dersine yönelik tutumları ile akademik başarıları arasındaki ilişki incelenmektedir. Araştırmada,öğrencilerin Teknoloji ve Tasarım dersine yönelik tutumlarının ve karne notlarının; cinsiyete, sınıf düzeyine, ekonomik gelire, anne eğitim durumuna ve baba eğitim durumuna görefarklılaşıp farklılaşmadığı tespit edilmiş, derse yönelik tutumla akademik başarı arasındaki ilişki belirlenmiştir.Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır.Araştırmanın ulaşılabilir evreni 2011/2012 eğitim öğretim yılında Antalya ilinde öğrenim görmekte olan 6.,7. ve 8.sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Bu evren içerisindeörneklem grubu olarak 9 ilköğretim okulu seçilmiştir. Bu okullar seçilirken, sosyo-ekonomik yapı ve il başarı sıralaması dikkate alınmıştır. Araştırmaya 9 ilköğretim okulunda öğrenimgörmekte olan 594'ü kız, 571'i erkek toplam 1165 öğrenci katılmıştır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen Teknoloji ve Tasarım Dersi Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Tutum ölçeği 28 maddeden oluşmaktadır. Güvenirlik çalışmalarının sonucunda Cronbach Alpha ( ? ) güvenirlik katsayısı 0,94 olarak tespit edilmiş,faktör analizi sonucunda tek boyutlu olduğu belirlenmiştir.Araştırma verilerinin istatistiksel analizinde; aritmetik ortalama, standart sapma, frekans ve yüzde hesapları, t- testi, tek yönlü varyans analizi(anova), tamhane's T2 testi vebasit korelasyon analizi tekniği uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda öğrenci tutumlarının; Cinsiyete göre anlamlı bir farlılık gösterdiği, kız öğrencilerin erkek öğrencilere göredaha olumlu bir tutuma sahip olduğu.Sınıf düzeyine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği, 6.sınıf öğrencilerinin 7. ve 8.sınıf öğrencilerine göre daha olumlu bir tutuma sahip olduğu, Ekonomik gelire göre anlamlı bir farklılık gösterdiği, ekonomik gelir arttıkça olumlu tutumun yükseldiği.Baba ve anne öğrenim durumuna göre anlamlı bir farklılık gösterdiği ve öğrenim durumu arttıkça derse karşı olumlu tutumun yükseldiği tespit edilmiştir.Araştırma sonucunda öğrenci karne notlarının ise; Cinsiyete göre anlamlı bir farklılık gösterdiği, kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre daha başarılı olduğu, Sınıf düzeyine göre anlamlı bir farklılık göstermediği,Ekonomik gelire göre anlamlı bir farklılık gösterdiği ve ekonomik gelir arttıkça dersnotunun yükseldiği, Baba ve anne öğrenim durumuna göre anlamlı bir fark gösterdiği ve öğrenim durumu arttıkça ders notunun yükseldiği tespit edilmiştir.Araştırma sonucunda derse yönelik tutumla akademik başarı arasında orta düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to analyze the relation between the attitudes of the students from the 6th. 7th. and 8th grade primary school education towards Technology and Design lesson and their academic success. In this study, it is researched that if in accordance to variants such as the students ?gender?, ?the class levels?, ?mothers educational background?, ?fathers educational background?, family?s ?level of income?, ? any differences are appearing or not about the Students attitude towards Technology and Design lesson.In this research, It was used the descriptive-scannig model.The working space of this research is applied from 6th ,7th and 8th class students from primary schools located in Antalya within 2011 ? 2012 Academic Year. It was selected 9 primary schools as an example group. When these schools were selected, social-economic and the place of schools? successes was taken into consideration. To this research, 594 female students, 571 male students; as totally 1165 students took apart from 9 primary schools.As gathering data, it was used Technology and Design lesson attitude rubric from developed by the explorer. Lesson attitude rubric is formed 28 rules. Cronbach alpha reliability rate was submitted as 0,94. And the result of factor analysis was found out one dimension.In the analysis of statiscial data of research, arithmetic mean, Standard deviation, frequency and percentage calculations, t-test, one way anova, tamhane?s T2 test and simple correlation analysis test was applied.As a result of research, students? attitude; towards the Technology and Design, shows a meaningful diversity of their gender, female students have a more positive attitude thanmale students, Shows a meaningful diversity of students level, 6th grade students have more positive attitude than 7th and 8th grades, Shows a meaningful diversity of economic status increases positive attitude when the economic status raise,Shows that a meaningful diversity of their parents? educations and is confirmed that there is a positive relationship between their attitudes to the lesson and their academic successes.According to the results of students marks; there is a meaningful diversity and female students are more successful than male ones, There isn?t a significant diversity about their grades,There is a meaningful diversty about their economic status and their grades increase when their economic status raise.And also there is a meaingful diversity about parents? education and it is seemed that if their education level is getting beter, students marks is getting beter, too.