Türkiye'deki kamu hastanelerinin yönetim ve organizasyon yapısı, Kamu Hastaneler Birliği, kapsamı ve değelendirilmesi
Management and organisation structure of public hospitals in Turkey, the scope and the evaluation of the association of public hospitals
  1. Tez No: 325183
  2. Yazar: MEHMET ALPER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖNÜL İPEK ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hospitals, Hospital Management, Association of Public Hospitals
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Küreselleşmenin etkisi ile tüm dünyada birçok alanda meydana gelen değişimlerin, sağlık alanında da etkili olduğu görülmektedir. Teknolojik gelişmeler, hasta ve hasta yakınlarının artan beklentileri, değişen sağlık hizmetleri politikaları ve en önemlisi finansal değişiklikler bu değişimler arasında sıralanabilir. Sağlık sistemi içinde çok büyük bir paya sahip olan hastaneler ve hastanelerin yönetim yapısının bu değişimlerden etkilenmekte olduğu ve bu alanda yeniden yapılanmaya gidildiği gözlenmektedir. Dünyadaki gelişmelere paralel olarak Türkiye'de de sağlık hizmetlerinin yerine getirilmesinde yeniden yapılanma çalışmaları başlamış ve son dönemde bu süreç ivme kazanmıştır. Bu bağlamda atılan en önemli adım Kamu Hastaneleri Birliği'dir. Sağlık sistemine farklı bir bakış açısı getiren ve hastanelerin örgüt yapısında köklü değişimlere neden olacak olan Kamu Hastaneler Birliği ile ilgili farklı görüşler vardır.Bu çalışmada Türkiye'deki kamu hastanelerinin günümüze kadar var olan yönetim ve organizasyon yapısının yeni yönetim anlayışı olan Kamu Hastaneler Birliği ile karşılaştırılarak ortaya konması, Kamu Hastaneler Birliği'nin etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda çalışmada kavramsal olarak hastanelerin değerlendirilmesi yapılmış, yönetim süreci ve fonksiyonları genel olarak ele alınmıştır. Genel kavramlardan hareketle Türkiye'de günümüze kadar süre gelen hastane yönetimi ve organizasyon yapısı ortaya konmuştur. Türkiye'de sağlık sisteminde meydana gelen değişimler nedenleri ile kısaca anlatılmıştır. Sağlık sisteminde devrim olarak değerlendirilen Kamu Hastaneler Birliği düzenlemesine temel oluşturan mevzuat açıklanmış ve yönetim yapısı ortaya konmuştur. Sınırlı sayıdaki sağlık personelinin tek elden yönetilmesini, kaynakların daha etkin ve verimli kullanılmasını, sağlık giderlerinin azaltılmasını amaçlayan ve sağlıkta özerkleşme olarak değerlendirilen Kamu Hastaneler Birliği, Sağlık Bakanlığı'na bağlı merkezi yönetim ile karşılaştırılmıştır.Anahtarlar Kelimeler: Hastaneler, Hastane Yönetimi, Kamu Hastaneler Birliği
Özet (Çeviri)
It is seen, many changes took place in many areas all over the world by the impact of globalization, have also influence on healthcare field. Technological developments, the growing expectations of patients and their relatives, the changing health care policies, and most importantly financial changes can be sorted among these changes. It?s observed that hospitals and governing structure of hospitals? having a very big share in health care system are affected by these changes and they are being reconstructed in these fields. It is seen these changes occuring all over the world are affecting health care services being done, governing and performing leading to reconstruction in Turkey.In this study, it is aimed to put forward the organizational structure of public hostpitals that exists until present comparing with the new management mentality ?Kamu Hastaneler Birliği? and the evaluation of ?Kamu Hastaneler Birliği? effects. Accordingly in the study the evaluation of the hospitals has been done conceptually and the management process and functions had been discussed in general. Starting with the general concepts of management and organizational structure of hospital exist until present in Turkey have been set forth. The changes in health care system in Turkey had been explained briefly with the reasons. ?Kamu Hastaneler Birliği? considered as a revolution for the health care system, has been explained with origin legislations, and organizational structure had been intruduced. ?Kamu Hastaneler Birliği? considered as gaining autonomy aiming to manage a limited number of health care personel monopoly, the effective and efficient use of sources, to reduce health expenses, had been compared with central administration under the Ministry of Health.