Çalışan hemşireler tarafından yönetici hemşirelerden beklenen ve algılanan liderlik davranışlarının karşılaştırılması (İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi örneği
Leadership behaviors of executive nurses and comparison for the leadership behaviors that employee nurses expects from executive nurses (İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastaliklari ve Cerrahisi Eğitim ve Araştirma Hastanesi example)
  1. Tez No: 325182
  2. Yazar: NURDAN ÇAMLIBEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖNÜL İPEK ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Nursing, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Liderlik Davranışı, Yönetici Hemşire, Leadership, Leadership Attitudes, Nurse Manager
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçtiğimiz bu yüzyılda küreselleşme süreci ile birlikte sosyal nitelikli liderlik ve yönetim olgusunun öneminin arttığı açıkça görülmektedir. Sundukları hizmetin niteliği, hukuksal yapıları ve büyüklükleri nedeniyle yönetimi zor ve karmaşık olan sağlık kurumlarında önemli bir paya sahip hemşirelik hizmetlerinin yönetiminin de aynı derecede zor olduğu bilinmektedir. Bu bağlamda hemşirelik hizmetlerinin yönetilmesinde yönetici hemşirenin sahip olduğu liderlik davranışları önemlidir.Sağlık kurumlarının var olma nedeni hasta beklentilerinin karşılanması ve tedavi hizmetlerinin yürütülmesidir. Bu süreçte en önemli görev hasta ile sürekli iletişim halinde olan hemşirelere düşmektedir. Başhemşirelerin fonksiyonel yönetici olduğu hastanelerde tıbbi hizmetlerin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi başhemşirenin liderlik davranışlarıyla orantılıdır.Bu çalışmada, yönetici hemşirelerin liderlik davranışlarının belirlenmesi ve çalışan hemşirelerin liderlik davranışı beklentileri ile algıladıkları ve gerçekleşen liderlik davranışı arasındaki farkların ortaya konulması amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda yönetici hemşirelerden beklenen liderlik davranışı ile yönetici hemşirelerin sergilediği liderlik davranışlarının algılanmasının hemşirelerin çeşitli demografik özelliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmaktadır.Çalışmanın birinci bölümü liderlik olgusu üzerine genel kavramlardan, ikinci bölümü yönetim üzerine hastane ve hemşirelik hizmetleri yönetiminden oluşmaktadır. Üçüncü bölüm çalışan hemşireler tarafından yönetici hemşirelerden beklenen liderlik davranışı ile algılanan gerçekleşen liderlik davranışı içerikli alan araştırmasından, araştırma sonucu saptanan bulgulardan oluşmaktadır.Araştırma sonuçlarına göre, hemşireler tarafından beklenen ile algılanan liderlik davranışları arasında fark olduğu görülmektedir. Cinsiyete göre beklenen liderlik davranışında, eğitim düzeyine göre algılanan liderlik davranışında, yaşa göre ise beklenen ve algılanan liderlik davranışlarının her ikisinde fark olduğu görülmektedir. Meslekte ve kurumda çalışma süresine göre değerlendirildiğinde, beklenen liderlik davranışında fark olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the rapidly changing world passing from industry society to information society in this century, by the process of globalization the need for social qualified leadership and management increasing is clearly seen. Due to the quality of the service they offer, legal structures and their size, management of nursing service is known to be equally difficult where it has an important share in health care institutions those are difficult and complicated to manage. In this sense the leadership attitutedes that nurse managers have for the managing nursing services are important .The reason of the health institutions existance is to supply patients? expectations and conducting the treatment services.The most important task in this process falls to nurses those are in constant communication with the patient. The hospitals in which the matrons are functional director, the maintenance of the medical services in a healthy way is proportional to the matrons? leadership behaviours.In this study the determination leadership attitudes of nurse managers and the differences between the perceptions of laboured nurses from the leadership attitude expectation and the materialized leadership attitudes are aimed to put forward. Accordingly the perception of expected leadership attitudes from the nurse managers and the leadership attitudes those nurse managers show is surveyed whether it changes according to the various demographic characteristics of nurses or not.The first part of the study is about general concepts of leadership, and the second part consists of managing the hospital and nursing services. The third part consists of expectations of laboured nurses for the leadership attitudes of the nurse managers, the field survey perceived leadership behavior that occur and the detections as a result of research findings.According to the survey results, difference between the expectations of nurses and the perceived leadership attitudes is seen. The expected attitudes according to gender leadership, the expected attitudes according to education level leadership, according to the age difference is seen that both the expected and perceived leadership behaviors. According to the evaluation of the working time in the profession and the institution, the difference for the expected leadership attitudes comes out.