Rusya Federasyonu'nun yumuşak güç geliştirme gayretleri ve çevresel politikalarına etkisi
Russia?s struggle for developing soft power and the influence of Russia?s soft power on its foreign policy
  1. Tez No: 325199
  2. Yazar: ESİN GÜVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİT YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yumuşak Güç, Ekonomi, Rusya, Güç Projeksiyonu, Güvenlik, Soft Power, Economy, Russia, Power Projection, Security
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 286
Özet
SSCB'nin dağılması ile birlikte güç kaybetmiş olan Rusya; Putin dönemiyle birlikte toparlanma sürecine girmiş ve günümüz dünyasında uluslararası sistemin bir takım vazgeçilmez araçlarından olan ?yumuşak gücü? kısmen de olsa kabul ederek, Orta Asya'da ve SSCB'den kalan diğer bölgelerde oluşan güç boşluğunu doldurma çabası içerisine girmiştir. Bu niyetle, çıkarları ile çatışan aktörler de dâhil olmak üzere dünya ile ekonomik entegrasyonu sağlamış, çeşitli uluslararası kuruluşlara üyeliği kabul etmiştir. Bu çabalarına rağmen, demokrasiyi Batı'dan farklı yorumlaması, ekonomiye devletin yapmış olduğu müdahaleler nedeniyle, Batı'nın arzu ettiği uluslararası sistemin standartlarından hala uzakta bulunmaktadır.SSCB'nin dağılmasını izleyen süreçte güç olgusunu oluşturan yumuşak güç gibi farklı boyutların da varlığını görmüş ve önceliğini yakın çevresine verdiği dış politika konseptinde de yer vermiştir. Askeri gücünü SSCB öncesiyle karşılaştırıldığında geri plana atan; her ne kadar çoğu zaman bir silah gibi tehdit aracı olarak kullansa da enerji kaynakları üzerine oturttuğu ekonomisini ön plana çıkaran; kültürel ve siyasal olarak etki kurmanın önemini gören; güçlendirdiği ekonomisiyle ve özellikle yakın çevresinde SSCB döneminden kalan kültürel etkisiyle çevre ülkeleri için cazibe merkezi olan; 2008'den günümüze kadar olan süreçte ?Egemen Demokrasi?, ?Russkiy Mir?, ?Avrasya Birliği?, ?Ortodoks Kilisesi? gibi araçlarını dış politikasının önemli araçları olarak kullanan Rusya, güç kavramının bir boyutunu oluşturan yumuşak güce de önem vermeye ve uygulama çabasına girmeye başlamıştır. Fakat özellikle 2008 yılını takip eden dönemde bir artış yaşansa da, Rusya Federasyonu'nun yumuşak gücü henüz küresel bir güç cazibesi olabilecek olgunluğa erişmemiştir.Bu çalışmada, yumuşak güç kavramı, Rusya'nın ekonomik, siyasi, kültürel yapısı incelenerek Rusya'nın dış politikalarında yumuşak güç aracına ne kadar başvurabildiği ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Decreasing its power with the disintegrating of the Soviet Union, Russia, in the era of Putin has begun to gather its former power and even partly has accept today world?s international system tools to fill the power gap in the Middle Asia. With this intention; Russia tries to integrate with the whole world, including even the actors with whom interests are not matching and it is in the part of the most common international institutions of the contemporary world. Besides these struggles, its different interpretations on democracy; the influence on economy by the govenment; makes it far away from the international system which constituted by the West.After the disintegrating of Soviet Union, Russia has realized another approach for the power, like soft power, and than has given part in its concept of power for its near abroad. Taking back of its military power when comparing with the era of Soviet Union; giving first importance of its economic power nevertheless continuing to use it as a hard power tool mostly; understanding to give importance of cultural and political influence; being an attraction symbol with its strong economy and cultural influence according to its near abroad; after 2008 to be an important part of its foreign policy using the tools of ?Sovereign Democracy?, ?Russian World?, ?Euroasian Union?, ?Ortodoks Church?, Russia has began to give more importance for its ?Soft Power?. Even if Russia has given more importance after 2008 era; its soft power is not enough to catch a global influence.In this study; soft power concept of Russia has been examined with its economic, political and cultural structures and with these assessments has been trying to make it clear how much Russia is applying its tools of soft power in its foreing policy.