İnsan kaynakları yönetiminde motivasyonun çalışanlara etkisi üzerine bir araştırma
The effect of motivation in human resource manegement
  1. Tez No: 325198
  2. Yazar: YUNUS HAKTANIYAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEFER GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim, İnsan Kaynakları, Motivasyon, Performans, Organizasyon
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışma kapsamında ?İnsan Kaynakları Yönetimi (İKY)'de MotivasyonunÖnemi ve Başarıya Etkileri? detaylı bir şekilde incelenmiş ve bunlardan çıkan sonuçlar yüksek lisans tezi olarak rapor haline getirilmiştir.Motivasyon insan ilişkilerine yön veren en önemli olgulardan biridir. Hangi türde olursa olsun tüm kurum ve kuruluşların ortak hedefi insanların çabalarını amacı gerçekleştirmeye doğru yoğunlaştırmaktır. İş ne olursa olsun sonuçta istenen; söz konusu işin yapılabilmesi ise, insanın istekli olması ve işi benimsemesigerekmektedir. İşte bu isteği sağlayan bireyin motivasyon düzeyidir.Bu araştırmanın amacı; herhangi bir sektörde çalışanların motivasyonunu artıran faktörlerin neler olduğunu, kişisel özelliklere göre faklılık gösterip göstermediğini ve bu bulguların nasıl uygulanacağını belirlemek ve aynı zamanda İKY'de motivasyonun çalışanlar üzerindeki etkisini ve önemini göstermektir. Yapılan araştırmada öncelikle literatür taraması yapılarak, çalışanların performansını arttırmadaİKY'ninrolü ve motivasyon araçlarını kullanmanın çalışanlar üzerindeki etkilerianlatılmıştır. Ayrıca işgörenlerin düşüncelerini saptamak için çeşitli alanlardan oluşan çalışanlaraanket soruları hazırlanmıştır. Derlenip düzenlenen bilgiler doğrultusunda hazırlanan anket formu, seçilen örneklemde anketörler vasıtasıyla uygulanmıştır. Değişik çalışma alanlarından 258 kişi tarafından tam olarak doldurulmuştur. Bu cevaplarla veri tabanı oluşturulmuş ve elde edilen bilgileri çözümlemede SPSS programından faydalanılmıştır.Bu istatistiki çalışmalar sonucu ortaya çıkan verilerle araştırmanın sonuçlarına ulaşılmış ve sonuç olarak hemen hemen her işletme için olmazsa olmaz bir departman haline gelen İKY'de motivasyonun en önemli aşamalardan biri olduğu anlaşıldı. Bu aşamada organizasyon çalışanlarından daha yüksek performans elde edebilmek için çeşitli motivasyonel araçlar kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF MOTIVATION IN HUMAN RESOURCE MANEGEMENTAbstract and Key WordsPrepared by:Yunus HAKTANIYANAbstractIn this research ?the importance and of motivation and its effects on achievement in human resource management? has been analyzed in a comprehensive way and the results has been report as a graduate thesis. Motivation is one of the most important phenomenon which gives direction to human relations. The common aim of all institutions and organizations are to intensify human efforts to pursuit the aims. Whatever the job is, one needs to be anger to do the job and to be adopted to realize it. The will to realize the job depends on the level of motivation.The aim of this research is; to determine the factors which increase the motivation level, to investigate whether are there primary differences between personal characteristics, to determine how to apply the data and show the importance and effect of motivation in HRM between the personnel. For this reason first of all the thearetical review has been made to find out the role of HRM for increasing the performances of the personnel and effects of using the motivation tools on personel. The a questionnaire has been prepared and applied to the workers from different work areas to determine their thoughts. Two hundred and fifty-eight persons have fulfilled the questionnaire fully. The obtained database has been analyzed by means of the SPSS method.These statistical analyze provided the results of the questionnaire and showed up that the motivation is the most important tool for HRM which is ever increasing department of any business. To achieve high level of motivation, different motivational tools have to be applied in Organizations.KeyWords:Management, Human Resources, Motivation, Performance, Organization.