Soğuk Savaş sonrası dönemde Rusya'nın Suriye politikasında akıllı güç kullanımı
The use of smart power in Russia's Syrian policy in the post-Cold War period
  1. Tez No: 784523
  2. Yazar: NAFİYE BAŞAK ZAVAGAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ASLI KELKİTLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Rusya Federasyonu, Sert Güç, Yumuşak Güç, Akıllı Güç, Ortadoğu, Suriye İç Savaşı, Russian Federation, Hard Power, Soft Power, Smart Power, Middle East, Syrian Civil War
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu tez Rusya Federasyonu'nun Soğuk Savaş sonrası dönemde Ortadoğu bölgesinde sert güç ve yumuşak güç unsurlarını harmanlayarak ortaya koyduğu akıllı güç kullanımını incelemektedir. Bu bağlamda öncelikle Rusya Federasyonu'nun 1990'lı yılların başlarından itibaren ilan ettiği dış politika doktrinleri, ulusal güvenlik doktrinleri ve askeri doktrinler Ortadoğu bölgesi ile ilgili tasavvurları ve aksiyon planları açısından analiz edilmiştir. Sonrasında bu doktrinler çerçevesinde şekillenen Rusya'nın Soğuk Savaş sonrasındaki Ortadoğu politikası Arap-İsrail ihtilafı, ABD'nin Irak işgali, İran, Türkiye ve Suriye ile siyasi, ekonomik ve askeri ilişkiler bağlamında değerlendirilmiştir. Çalışmanın son kısmı ise Arap Baharı sonrası patlak veren Suriye İç Savaşı ve Rusya'nın bu savaştaki müdahalelerine odaklanmıştır. Bu savaş, hem Rusya'nın Soğuk Savaş sonrasında Ortadoğu'daki konumunu güçlendirmesi hem de Moskova'nın sert, yumuşak ve akıllı güç unsurlarını harmonize ederek kullanıma sokması açısından önemli bir vakadır. Bu nedenle Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığı, Ortodoks kilisesi ve kamu diplomasisi kurumları ile gerçekleştirdiği faaliyetler ve iç savaşın sona ermesi için ortaya koyduğu diplomatik girişimler mercek altına alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines Russian Federation's use of smart power in the Middle East in the post-Cold War period through the blending of hard power and soft power elements. In this context, first of all, the foreign policy doctrines, national security doctrines and military doctrines that have been declared by the Russian Federation since the early 1990s were analyzed in terms of their designs and action plans regarding the Middle East region. Subsequently, Russia's Middle East policy after the Cold War, which was shaped within the framework of these doctrines, was evaluated in the context of the Arab-Israeli conflict, the US occupation of Iraq, and political, economic and military relations with Iran, Turkey and Syria. The last part of the study focuses on the Syrian Civil War which broke out after the Arab Spring and Russia's intervention in this war. This war is an important case in terms of both Russia's strengthening of its position in the Middle East after the Cold War and Moscow's utilization of hard, soft and smart power elements by harmonizing them. For this reason, Russia's military presence in Syria, its activities with the Orthodox church and public diplomacy institutions, and its diplomatic initiatives to end the civil war are scrutinized.