1990 sonrası Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinde Dağlık Karabağ sorunu
After 1990, the effects of the Nogorno-Karabakh conflict in Armenia-Azerbaijan relations
  1. Tez No: 325202
  2. Yazar: KUDRET ÇELTEKLİGİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUZAFFER ÜREKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dağlık Karabağ, Azerbaycan, Ermenistan, Ateşkes, Azerbaijan, Nogorno-Karabakh, Armenia, Ceasefire, Disagreement
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tez çalışmasında; Güney Kafkasya bölgesinde iki devlet arasında çözüme kavuşturulamamış en uzun süre çatışma olma özelliğini koruyan Dağlık Karabağ sorunu incelenmektedir.Dağlık Karabağ, hukuken Azerbaycan'a ait olan fakat Ermenistan tarafından işgal edilen ve yine bu devletin kontrolü altında bulunan bir bölgedir. 1994 yılında Ermenistan ile Azerbaycan arasında imzalanan ateşkes anlaşması sonrasında ihtilaflı taraflar arasında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bünyesinde oluşturulan Minsk Grubu'nun girişimleriyle barış görüşmeleri yapılmıştır ama Azerbaycan ve Ermenistan'ın uzlaştığı bir anlaşma üzerinde karar kılınamamıştır. Bu çalışmada Dağlık Karabağ sorunun kısa tarihçesi, Dağlık Karabağ sorununa uluslararası örgütlerin ve devletlerin çözüme yönelik politikaları incelenmektedir. Son bölümde ise, Azerbaycan ve Ermenistan devlet başkanlarının politikaları incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, `?Nogorno-Karabakh conflict and Azerbaijan-Armenia relations have been briefly examined within the history. After that the occurence of the problem of the problem start of the war and the period until signing the agreement were examined. Nogorno-Karabakh is a landlocked region in the South Caucasus which legally belongs to Azerbaijan. However, since Azerbaijan has been engaged by Armenia, and Nogorno-Karabakh is under the control of Armenia. In 1994, as a result of the ceasefire agreement between Armenia and Azerbaijan, the district has remained under the control of Armenia; for this reason, Azerbaijan refused to accept the situation. In conclusion, a brief history of the Karabakh conflict and the struggles of international organizations and politicians have been examined.