Sağlık çalışanlarının devir hızlarının belirlenmesi konusunda bir araştırma
A study on detecting health-care providers? turnover rates
  1. Tez No: 325203
  2. Yazar: SİBEL TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Hizmetleri, İşgören Devir Hızı, İnsan Kaynakları Yönetimi, Health Care, Personal Turnover Rate, Human Resources Management
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırma; sağlık hizmetlerinde personel devir hızına etki edebilecek başlıca değişkenlerin, devir hızı üzerindeki etkilerini belirlemek ve bu doğrultuda çözüm önerileri getirmek amacıyla hazırlanmıştır.Amaç doğrultusunda, kişisel bilgi formu, beklenen personel devri ölçeği, çalışılan hastaneye bağlılık ölçeği, çalışılan hastanenin cazibesi ölçeği, işle ilgili stres ölçeği, rol çatışması ve rol belirsizliği ölçeği, iş doyumu ölçeği, işe bağlılık ölçeğinden oluşan anket formu; İstanbul'da faaliyet gösteren A ve B sınıfı 5 özel hastanede toplam 415 çalışana uygulanmıştır.Anketlerden elde edilen veriler; bilgisayar ortamında SPSS 17.0 istatistik paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Anket verilerinin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistiksel metotlarının yanı sıra (Sayı, Yüzde, Ortalama, Standart sapma) Mann Whitney-U testi ve Kruskal Wallis H-Testi kullanılmıştır. Ayrıca; araştırmada kullanılan ölçekler arasındaki ilişkiyi belirlemek için korelasyon analizinden, etkiyi belirlemek içinde regresyon analizinden faydalanılmıştır.Araştırma sonucunda; sağlık çalışanlarının personel devir düzeyleri ile çalışılan hastaneye bağlılık, çalışılan hastanenin cazibesi, iş doyumu ve işe bağlılık arasında negatif yönlü ilişkilerin ve etkinin olduğu, işle ilgili stres, rol çatışması ve rol belirsizliği ile personel devir düzeyi arasında ise pozitif yönlü ilişki ve etkinin olduğu saptanmıştır. Buna göre sağlık çalışanlarının; çalıştıkları hastaneye bağlılık, hastanenin cazibesi, iş doyumları ve işlerine bağlılık düzeyleri arttıkça personel devir düzeyleri azalmakta, rol belirsizliği ve rol çatışması ile işle ilgili stres düzeyleri arttıkça da personel devir düzeyleri artmaktadır. Araştırmada ayrıca; hastane çalışanlarının demografik özelliklerine göre de beklenen personel devir düzeylerinin istatistiksel olarak farklılaştığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted to detect effects of major variables on rates of health-care providers?turnover and to put forward solutions in this sense. The survey forms consisting of personal information sheet, expected personal turnover rate scale, loyality to provider?s hospital scale, appeal of provider?s hospital scale, occupation related stress scale, role conflict and role uncertainty scale, occupational satisfaction scale, occupational loyality scale have been applied for this objective on sum of 415 health care providers of 5 A or B class hospitals located in İstanbul.Data obtained from surveys have been analyzed in electronic environment using 17.0 SPSS statistical package program. In analyzing survey data, Mann Whitney-U test and Kruskal Wallis H-test have been used besides descriptive (Number,Percentage, Average,Standart Deviation) statistical methods. In addition, corelation analysis has been used to detect relations between utilized scales and regression analysis has been used to detect effect between utilized scales.In conclusion, a negative directional relation and effect has been detected between health care providers? turnover rates and loyality to provider?s hospital, appeal of provider?s hospital, occupational satifaction and occupational loyality scales, while a positive directional relation and effect has been detected between health care providers? turnover rates and occupation related stess, role conflict and role uncertainty scales. According to this, while loyality to hospital, appeal of hospital, occupational satisfaction and occupational loyality of health care providers increase the turnover rates decrease; and while role conflict and role uncertainty and occupation related stress of health care providers increase the turnover rates increase. In addition, it has been detected in this study that the expected personal turnover rates differ statistically with demographic features of hospital personal.