Stres nedenleri ve başa çıkma yolları (Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi örneği)
Stress, reason of the stress and coping strategies: sample of Antalya Education and Research Hospital
  1. Tez No: 325230
  2. Yazar: NADİRE ŞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M.FİKRET GEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Nursing, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Stress, Reasons of Stress, Methods of Coping with Stress, Health Sector, Nurse
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Stres, günümüz bireysel ve toplumsal yaşamında, iş dünyasında sıklıkla görülen baskı halidir. Ancak kesin bir tanımı yapılamamakla birlikte nedenleri de çeşitlidir. Stres kavramı, fiziksel, duygusal, zihinsel, toplumsal, iş yaşamında farklı içerikler taşımaktadır. Nedenlerini ise kişisel, toplumsal ve çalışma yaşamında karşılaşılan stresörlere göre ayrı ayrı incelemek mümkündür. Elbette bunun karşılığında stresle başa çıkma yöntemleri de mevcuttur. Bunlar ise, stres düzeylerine göre ve etkinliğine göre başa çıkma yöntemleri altında irdelenebilir. Bütün bunlara ek olarak konunun somut görünümü, özellikle iş yaşamındaki sektörlere göre ele alındığında sağlık sektörü alanında daha belirgin biçimde mevcuttur. Sağlık çalışanlarının stres durumları ve stresle baş etme yöntemleri, hasta ile en fazla karşılaşan ve hastaya uzun tedavi sürelerinde hizmet veren hemşireler üzerinden kolaylıkla anlaşılabilir. Bu bakımdan Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan hemşirelerin yaşadıkları stres durumu ve baş etme yöntemleri, genelleştirilebilir veriler sunmakta, gelecekte uygulanabilecek yönetsel politikaların ve araçların uygulanmasına ışık tutabilecek veriler sağlamaktadır.Anahtar Kavramlar: Stres, Stres nedenleri, Stresle ba? etme yöntemleri, Sağlık Sektörü, Hem?ire
Özet (Çeviri)
Today, stress is a frequent oppression state in individual and social life and business world. Without an exact definition, the stress is for a variety of reasons. The stress concept involves different physical, emotional, social contents in business life. It is possible to examine the reasons according to personal, social stressors and which encountered in business life. Quite so, methods of coping with stress are also available. These can be studied under two main headings such as stress level and effectiveness of the method. Considering the specific view of the subject, it is far more significant in health sector. The stress situations and methods of coping with stress of health professionals can be observed in nurses who meet the patients most and serve in long-term treatments. In this regard, the stress situations and methods for overcoming the stress of Antalya Education and Research Hospital provide generalizable data and offer an insight into the implementation of future policies and instruments.