Yönetici hemşirelerde etik davranışlar
Ethical behavior of director nurses
- Tez No: 325231
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FİKRET GEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Nursing, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik, etik ilkeler, yönetici hem?irelerde etik davranı?lar, Ethics, ethic principles, ethical behaviour of director nurses
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Tıp, bilim ve teknolojideki gelişmelerin bazı değer problemlerinin ortaya çıkışına sebep olması sağlık alanında etiğin önemini zamanla arttırmaktadır. Etik, insanların nasıl yaşamaları gerektiğini ve niçin o şekilde yaşamaları gerektiği nedenlerinin incelenmesi olarak tanımlanabilir. Hemşireler günlük mesleki uygulamalarında birbirinden son derece farklı kişisel doğru ve yanlış kriterlere sahip hastalarla, ailelerle, meslektaşlarla ve toplumla iletişim halindedir.Sağlık, temel bir insan hakkı ve kendine has özellikleri olan bir hizmettir. Sağlık hakkının korunması ve herkes için ulaşılabilir, eşit, yeterli ve nitelikli sağlık hizmeti sunulması, sağlık meslek üyelerinin profesyonel ve etik sorumluluğundadır. Hemşirelik sağlık hizmetlerinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Hemşireliğin temeli bakım kavramına dayandığı için, bu çalışmada öncelikle hastanelerde hemşirelik hizmetleri yönetiminden, hemşirelik hizmetlerinde yönetsel etikten söz edilmiştir. Bu bağlamda hemşirelik etik kuralları doğrultusunda yönetici hemşireler için öngörülen etik yükümlülükler açıklanmış ve etik kurallarının önemi tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Because of the reason that developments in medicine, science and technology lead to the emergence of some problems, the importance of ethics in health field increases over time. Ethics can be defined as the examination that how people should live and the reasons why they need to live in that way. Nurses are in communication with patients, families, colleagues and community who have different, right and wrong personal criterias from each other during their everyday professional practices.Health is a service that is a fundamental human right and has its own characteristics. The protection of health rights and presenting an equal, adequate and quality health care is in the professional and ethical responsibility of members of health care profession. Nursing is an indispensable part of health care. Because of the reason that nursing is based on the concept of maintenance, the management of nursing services and managerial ethics in nursing services were discussed especially in this study. In this context, ethical obligations were explained and the importance of ethical rules were discussed for director nurses in line with the ethical rules of nursing.