Sağlıkta dönüşüm programının hasta memnuniyeti üzerindeki etkileri
The effects of health transformation program on patient satisfaction
  1. Tez No: 325247
  2. Yazar: DÖNDÜ SÖNMEZ ÖZKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Sektörü, Sağlıkta Dönü?üm Programı, Hasta Memnuniyeti, Health sector, Health Transformation Program, Patient Satisfaction
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırma; Sağlıkta Dönüşüm Programı (SDP) kapsamında hayata geçirilen uygulamaların, hastaların memnuniyet düzeyleri üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Amaç doğrultusunda hazırlanan anket formu; 2012 yılında Isparta ili Eğirdir ilçesinde kamuya ait sağlık kuruluşuna gelen ve anket uygulamasını kabul eden 309 hastaya uygulanmıştır.Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 17.0 istatistik paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırmaya katılan hastaların demografik özeliklerinin belirlenmesinde yüzde ve frekans istatistiklerinden, SDP kapsamında yapılan uygulamalardan; hastaların memnuniyet düzeylerinin belirlenmesinde ise, ortalama ve standart sapma istatistiklerinden faydalanılmıştır. SDP kapsamında yapılan uygulamalardan hastaların memnuniyet düzeylerinin tanımlayıcı özelliklerine göre farklılaşma durumunun belirlenmesinde ise; Man Whitney-U testi ve Kruskal Wallis testlerinden faydalanılmıştır.Araştırma sonucunda; Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında hayata geçirilen uygulamalardan hastaların yüksek düzeyde memnuniyet duydukları belirlenmiştir. Ayrıca hastaların memnuniyet düzeylerinde demografik özelliklerine göre farklılaşmalar olduğu da tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the effects of the practices that were launched within the scope of the Health Transformation Program (HTP) on the level of satisfaction of the patients. The questionnaire is developed for this purpose and was applied to 309 patients who were coming from public health organizations in 2012, in Isparta, Egirdir.The data from questionnaires were analyzed via SPSS 17.0 statistical software package. To determine the demographic characteristics of the patient?s percentage, frequency statistics and applications within the scope of HTP were used. For determining the level of satisfaction of the patients; average and the standard deviation statistics were used. Applications within the scope of the HTP, for determining the state of differentiation of the level of satisfaction of the patients according to descriptive characteristics; Man Whitney-U test, and Kruskal-Wallis tests were used.As results of the research; with practices that were launched within the scope of the Health Transformation Program, high level of patient satisfaction is identified. Differences between levels of patient satisfaction according to demographic characteristics were determined.