Sağlık Bakanlığı'nda organizasyonel değişim ve Kırklareli sağlık çalışanlarında 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin bilinirliği
Organizational change in the Ministry of Health and Ministry of Health and its Affiliates BSNL Health Workers No. 663 Decree Law on the organization and duties of awareness
- Tez No: 332802
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYGÜL YANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Public Administration, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Değişim, Reform, Sağlık, Transformation, Reform, Health
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Değişim ve Dönüşüm kavramları tarih boyunca insanlığın gelişim ve medeniyet arayışlarında anahtar rolü üstlenmişlerdir. Fakat bu iki kavram, son yıllarda dünyanın teknolojik, ekonomik ve sosyal yönden bundan önceki dönemlere göre daha hızlı bir şekilde değişmesi nedeniyle önemini ve etkisini giderek artırmışlar ve Örgüt Teorilerinin merkezinde yer alan ve üzerinde en çok durulan kavramlar haline gelmişlerdir. Bu etkiler bütün sektörlerde olumlu ya da olumsuz şekilde ortaya çıkmıştır. Sağlık sektörü de, benzer şekilde bu süreçten çeşitli yönlerden etkilenmektedir. Bir taraftan sektörden hizmet alanların sağlık hizmetleri ile ilgili bilinç ve beklenti düzeyleri artarken, diğer taraftan özel sektörün bu alana yatırım yapması sektörde rekabet ve hizmet arzını artırmıştır. Bu değişiklikler, sağlık hizmetlerinin yapısının değişmesini zorunlu kılmış ve sağlık hizmetleri bu algıya cevap vermiş ve değişim sürecini başlatmıştır. Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) ülkelere, dünya çapında bir vizyon koyarak; Sağlık sistemlerini, herkese gerekli olan sağlık hizmetini yüksek kalitede verilmesini sağlayacak şekilde tasarlamasını, bu hizmetlerin etkili, karşılanabilir maliyette ve toplumca kabul gören tarzda olması gerektiğini ve her ülkenin bu faktörleri göz önünde tutarak kendi özgün sağlık sistemlerini geliştirmesini önermektedir. Özellikle 2002 yılında uygulanmaya başlanan ve bu gün 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (663 sayılı KHK) ile Organizasyon yapısını tamamen değiştiren Sağlıkta Dönüşüm Programı ile Cumhuriyet tarihindeki en büyük değişim gerçekleştirmiştir. 2002 yılından itibaren artan hasta memnuniyeti ve mevcut hükümetin uygulamaların dan sağlıkta memnuniyetin birinci sırada yer alması düşünüldüğünde. SDP?nın oldukça başarılı bir uygulama olduğu görülmektedir. Çalışmamızda 1920 yılında kurumsallaşma çalışmalarıyla başlayan Türkiye Sağlık Organizasyonunda değişim ve süreç incelenmiş, 663 sayılı KHK ile oluşan yeni organizasyon yapısı ve yeni yapının sağlık çalışanları tarafından ne kadar bilindiği değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of change and transformation have the keyrole throughout the history of mankind in the search of development and civilization. However these two concepts, due to the fact that the world's technological, economic and social changes have occured more quickly than the ones in the previous periods in recent years, have improved their importance and influence, and they have become the concepts which are the most focused and have located in the center of the organization theories. These effects in all sectors have emerged as a positive or negative. In the same way, the health sector has been influenced by this process in various aspects. On the one hand, people who get ministration from the health service have increased the levels of consciousness and expectation; on the other hand, private sectors' investments in this area have increased the competition and the supply of services in the industry. These changes has required mandatory changes in the structure of health services and those health services have replied this perception positively and have started the process of mutation. The World Health Organization (WHO), setting down a worldvide vision to the countries, reccomends that they need to design the health services which are essential to everyone with high quality, and these services have to be effective and affordable by the community, and each country, keeping these factors in view, improve their own and distinctive health care systems. Especially applied in 2002 and today with decree-law (number 663), about the Ministry of Health and Affiliates' organization and duties; the greatest metamorphosis has been achieved with the Health Transformation Program (HTP) which has altered the whole structure in the organization in the history of Republic. When increasing patient satisfaction and existing government's applications , on top about the health services, have been considered, HTP has been observed avery successful practice. In our study, the process and the alteration have been examined in Turkey Health Organization, started the work of institutionalization in 1920 and formed with the decree-law, the new organization structure and the new formation are tried to evaluate how much they are known by the health workers.