Bankacılık ve kurumsal kimlik: 2000'lerden günümüze Ziraat Bankası kurumsal kimliğindeki değişim
Banking and corporate identiy: 2000 from the Ziraat Bank corporate identity change today
- Tez No: 325246
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN KEMAL KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İletişim Bilimleri, Banking, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Banka, T.C. Ziraat Bankası A.Ş, Logo, Amblem, Reklam, Değişim, Kurumsal Kimlik, Bank, T.R Ziraat Bankası S.C, logos, amblem, ads, Changes, corporate identity
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Sanatları ve Tasarım Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
Türkiye, küreselleşen dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeleri kimi zaman ayak uydurmaya çalışmış, kimi zamanda gerisinde kalmıştır. Bu durum 2000 Kasım ve 2001 Şubat krizlerinin tetikçisi olmuş, ard arda yaşanan bu krizler finans sektöre bir dizi önlemler alınmasını, sistemin denetimi sağlayacak yeni kurumlar kurulmuştur. Kamu ve özel sermayeli bankalar yeniden yapılandırma sürecine girmiştir.Yeniden yapılandırılan bankalar, ülke ekonomisine katkısı artmış ve daha aktif rol almaya başlamıştır. Kapitalist sisteme hızla entegre olmaya çalışan bankalar, yeni ürün ve hizmetleri pazara sunmaya başlamıştır. Rekabet ortamında pazardan daha fazla pay almaya çalışan bankalar, yeni ürün ve hizmetleri reklam, halkla ilişkiler, tanıtım, sosyal sorumluluk, kültür sanat, sponsorluk vb. gibi iletişim kanallarını kullanarak, hedef kitleye ulaşmaya çalışmıştır.Ülkemizde Bankacılık sektöründe faaliyet gösteren Ziraat Bankası'nın da 2000 yılında çıkartılan 4603 sayılı Kanun ile yeniden yapılandırılmaya, özerk bir yapıya kavuşturulmuştur. Küresel ekonominin gerekliliklerine ayak uydurmaya çalışan ve yeniden yapılandırılan banka, hem kurum kimliğini yenilemeye hem de hedef kitlesine yönelik, iletişim araçlarını kullanarak yaşanan bu değişimi aktarmaya çalışmıştır. Ziraat Bankası'nda yaşanan bu değişimin reklamlarına, afişlerine, amblem, logo vb gibi görsel tasarım unsurlarına olan yansımalarına bakacağız.
Özet (Çeviri)
Turkey sometimes tried to catch up with the improvements in the global world economy and sometimes failed. This situation caused November 2000 and February 2001 deep economic criseses, thus some precautions were taken and new institiutions were founded. State and Private Banking was reconstructed and rebuilt.These reconstructed banks started to play active role, and their benefits were increased in state economy. These banks which integrated into the capitalist banking system started to present new products and facilities. In competitive markets our banks also effectively used the mass facilities of ads, public relations, publicity, social responsibility, culture, art, sponsoring, etc.In our country, Ziraat Bank which is activing in banking sector, is also transformed, rebuilt and gained the new autonomous cunstruction by the constitution with the code 4603 in 2000. This reconstructed bank and which is trying to keep up all the necessities of glabal banking tries to transfer all progress by using mass media.We observe all these change and conversion the Ziraat Bank and their effects on visual design elements like ads, amblem, billboards, logos, corporate identity, etc.