Gönüllü piyasalarda yenilenebilir enerji yatırımları ve karbon emisyon kredilerinin muhasebeleştirilmesi: Bir tekstil firması analizi
Accounting the renewable energy investments and carbon emission credits in voluntary markets: Analysis of a textile company
  1. Tez No: 635983
  2. Yazar: SERKAN HALAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜMEYRA ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sürdürülebilirlik, Yenilenebilir Enerji Yatırımları, Karbon Muhasebesi, Corporate Sustainability, Renewable Energy Investments, Carbon Accounting
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Küresel çapta ülkelerin mücadele ettiği en önemli problemlerden bir tanesi fosil kaynaklı yakıt tüketimleri sonucu ortaya çıkan karbon emisyonu sorunudur. Bu bir yandan yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımları arttırırken bir yandan da karbonun uluslararası piyasalarda alınıp satılmasına imkan veren ticaret mekanizmalarının oluşmasına neden olmuştur. Zorunlu ve gönüllü karbon piyasaları adı verilen bu ticari mekanizmalar Kyoto Protokolü neticesinde ortaya çıkmıştır. Türkiye'de oluşturulan ulusal mevzuatlar çerçevesinde farklı sektörlerden kurumların yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanabilmelerine ve sürdürülebilirlik stratejileriyle uyumlu olarak hareket etmelerine imkan sağlanmıştır. Ayrıca bu yatırımlara sağlanan teşvikler ve tasarruf edilen karbon emisyonlarının uluslararası piyasalarda satışından sağlanan gelirler yenilenebilir enerji yatırımlarının finansmanına kaynak sağlamaktadır. Bu tezin amacı da Türkiye'de faaliyet gösteren bir tekstil firmasının yenilenebilir enerji yatırımı fırsatını değerlendirmek, sağlayacağı teşvik ve karbon emisyonu satışının bu yatırımın geri dönüş süresine etkisini ölçebilmek ve uluslararası bir standarta oturtulamamış emisyon satışının muhasebe kayıtları hakkında öneri sunabilmektir.
Özet (Çeviri)
One of the biggest challenges that countries have met across the globe face is carbon emissions from fossil fuels. The issue not only has increased the investments into renewable energy sources, but also created trading mechanisms in which carbon can be bought and sold in international markets. These mechanisms, mandatory and voluntary carbon markets, are established under the Kyoto Protocol. In Turkey, the national regulations enabled companies across different industries to benefit from renewable energy sources, and act in line with their sustainability strategies. Furthermore, both the incentives given to renewable energy investments, and the revenues from the international trading of saved carbon emissions support financing such sustainable investments. Purpose of this thesis is to evaluate the renewable energy investment opportunity of a textile company based in Turkey, measure the return on investment impact of the incentives it would receive and revenues from carbon emission sales, and give suggestions for keeping accounting records of carbon emission sales that currently has no international standarts.