Spesifik ve nonspesifik karın ağrısında iskemiye modifiye albümin tanısal değeri
Diagnostic value of ischemia modified albumin specific and nonspecific abdominal pain
  1. Tez No: 325387
  2. Yazar: ESMA ERDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. SADIK GİRİŞGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: nonspesifik karın ağrısı, renal kolik, akut apandisit, iskemi modifiye albumin
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Nonspesifik karın ağrısı, renal kolik ve akut apandisit ile acil kliniğine başvuran hastalarda, standart belirteçler yanında iskemi modifiye albumin'in tanısal değerini ve karşılaştırmalı değerlendirme ile hangi karın ağrılı hastada daha fazla değer taşıdığını ortaya koyabilmektir.Gereç ve yöntem: Çalışmaya Konya Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı'na spesifik ( renal kolik, akut apandisit) ve nonspesifik karın ağrısı ile başvuran erkek ve kadın, 18 yaş üzerindeki hastalar ardışık olarak dahil edildi. Çalışma kontrol grubu ve üç hasta grubu (renal kolik, akut apandisit, nonspesifik karın ağrısı) olmak üzere dört grupta yürütüldü. Şubat 2011 `de çalışmaya başlanıldı ve her bir grupta hedeflenen hasta sayısı 30 idi. Çalışmaya toplam 207 olgu dahil edildi. Olguların 30'u kontrol grubu olup, 177'si hasta grubunu oluşturuldu. Gruplardan alınan kan örneklerinde spektrofotometrik yöntem ile serum İMA düzeyleri ölçüldü. Gruplar arası İMA değerleri karşılaştırıldı ve İMA değerlerinin WBC ve MDA ile korelasyonu değerlendirildi.Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların tanı sınıflamasına göre, en büyük grubu 73 (%41.2) hasta ile renal kolik oluştururken, ikinci grup 68 (% 38.4) hasta ile nonspesifik karın ağrısı ve üçüncü grup 36 (%20.4) hasta ile akut apandisit oluşturdu. Nonspesifik karın ağrısında, ağrının devam süresi ile İMA arasında orta dereceli korelasyon bulundu.( p =0.001 , r:0.39) NSKA grubunda İMA ortalama 0.539 ± 0.133 ABSU , RK grubununda İMA ortalama 0.530 ± 0.119 ABSU , AA grubunda İMA ortalama değeri 0.550 ± 0.170 ABSU idi. NSKA grubu ile kontrol grubu İMA değerleri karşılaştırıldığında, kontrol grubu İMA ortalama değerinin (0.595 ± 0.069 ABSU), NSKA grubuna (0.539 ± 0.133 ABSU) göre daha yüksek çıktığı görüldü.(p=0.007) RK grubunda ortalama İMA, kontrol grubu ortalama İMA düzeyi (0.595 ± 0.069 ABSU) ile karşılaştırıldığında istatiksel anlamlı olarak daha düşük bulundu. ( P=0.001) AA grubunun ortalama İMA düzeyi (0.550 ± 0.170 ABSU) , kontrol grubu ortalama İMA düzeyi (0.595 ± 0.0690 ABSU), ile karşılaştırıldığında, daha düşüktü. (p=0.151) İMA'nın WBC ve MDA ile arasında anlamlı bir korelasyon bulunamamıştır.Sonuç: Bu çalışmadan elde ettiğimiz verilere göre; akut karın ağrılı hastalarda serum İMA düzeylerini, tanısal parametre olarak kullanmak uygun görülmemektedir. Yine de akut karın ağrılı hastalarda, hastalıkların tanısında İMA'nın kullanışlı bir tanısal belirteç olup olamayacağı konusunda geniş hasta grupları ile yapılacak daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
AIM: Our study was designed to evaluate diagnostic value of ischemic modified albumin for patients admitted to emergency service due to non-specific abdominal pain, renal colic and acute appendicitis and in which cause of abdominal pain it plays more important role.MATERIAL ? METHOD: The study was conducted at Konya University Meram Medicine Faculty Emergency Department. The patients who were >18 year and admitted due to specific (renal colic) or non-spesific abdominal pain were included serially for study groups. The patients were divided into four groups; renal colic (RC), acute appendicitis (AA), non-specific abdominal pain (NSAP) and control group. The study was between 1st February 2011 and 207 patients had been included and 30 of them were in control group. The blood samples taken from patients were tested by spectrometric method for IMA. IMA levels of all groups were compared with each other and correlation of IMA level with that of WBC count and MDA level were also evaluated.RESULTS: RC group had 73 (%41.2) patients while NSAP group with 68 (38.4%) and AA group with 36 (20.4%). In NSAP group, there was mid-grade correlation between IMA and duration of pain (p=0.001). The mean value of IMA was 0.539±0.133 ABSU for NSAP group; 0.530±0.119 ABSU for RC group; 0.550±0.170 for AA group. When IMA level of NSAP and control groups, control group had (0.595±0.069 ABSU) higher level than that of NSAP which was statistically important (p=0.007). When IMA level of RC and control groups, control group had higher level than that of RC which was statistically important (p=0.001). When IMA level of AA and control groups, control group had higher level than that of AA which wasn?t statistically important (p=0.151). There was no statistically important correlation between IMA level vs WBC count and IMA vs MDA levels.CONCLUSION: According to our findings, it can be said that testing serum IMA levels in case of abdominal pain is not appropriate for a diagnostic parameter.KEY WORDS: nonspecific abdominal pain, renal colic, acute appendicitis, ischemic modified albumine