Perfore apandisitin çocuklarda morbidite ve mortalite açısından yüklediği riskler ve maliyet analizi
Morbiditiy and mortality in children perforated appendicitis, youve rısks and cost analysis
  1. Tez No: 325404
  2. Yazar: SAVAŞ COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ABASIYANIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Perfore apandisit, morbidite, mortalite, Perforated appendicitis, morbidity, mortality
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı kliniğimizde bakım, tedavi ve takipleri yapılan nonperfore ve perfore apandisitli olguların yatış süreleri, morbidite, mortalite ve maliyet açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır.Materyal ve metod: Bu çalışma Ocak 2006- Temmuz 2011 yılları arasındaki 5 yıllık sürede Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Kliniği'nde opere edilen nonperfore ve perfore apandisit tanılı, 18 yaş altı 406 olgu (168 kız, 238 erkek) geriye dönük olarak irdelendi. Nonperfore ve perfore olmak üzere iki ana gruba ayrılan hastalar yaş, cinsiyet, eşlik eden hastalıklar, preoperatif ve postoperatif yapılan tedaviler, hastanede yatış süresi, sonrasında oluşan komplikasyonlar, morbidite, mortalite ve maliyete yansımaları gibi veriler derlenerek değerlendirildi.Bulgular: Nonperfore olgular grup I, perfore, gangrenöz, plastrone olgular da grup II olarak adlandırıldı. Grup I 219 hasta (%53.94), Grup II 187 hastadan (% 46.05) oluştu. Şüpheli olgular dışında preoperatif hazırlık sonrası her iki grupta acil operasyona alındı. Grup I olgular postop 1. gün oral başlandı ve 3.97±2.52 gün taburcu edildi. Yatış süresindeki uzunluk preoperatif gözlem süresi (1±0.5gün) ile ilgili idi. Grup II olgularda NG 3.2±2.2 gün, dren 3.8±1.2 gün tutuldu. Hastalar ortalama 10.82±4.39 gün hastanede medikal tedaviler için yatırıldı. Grup I olgulardan 23 tanesinde postoperatif komplikasyon gelişirken, grup II olgulardan 59 tanesinde postoperatif komplikasyonlar tespit edildi. Her iki grup içinde en sık komplikasyonlar kesi yeri enfeksiyonu, ileus ve karın içi abse idi. Grup I olgularda 834.89 TL, Grup II olgularda 2266.3 TL ortalama toplam maliyet tespit edildi. Toplam 2 hasta kaybedildi. Bir tanesi perforasyon sonrası gecikmiş başvurumaya bağlı sepsis, ikincisi ise hematolojik hastalığına bağlı nedenlerden kaybedildi.Sonuç: Kliniğimizde geriye dönük olarak yapılan bu çalışma gösterdi ki günümüzde ameliyat öncesi apandisit kesin tanısı koyduracak tek başına tanı aracının halen olmadığı, buna rağmen son yıllarda karın ağrılarında gözlem sürelerinin uzun tutulması sonucu NA ve perforasyon oranlarının geçmişe göre azaldığı; fakat istenen düzeylerde olmadığı gösterildi. Bunun yanında preoperatif ve postoperatif tedavilerin iyi uygulanması, komplikasyonlarda yapılan erken müdahaleler sonrası morbidite ve mortalitenin anlamlı azaldığı, buna bağlı hastanede kalış sürelerinin azalmasının maliyeti anlamlı azalttığını ortaya koyduk.
Özet (Çeviri)
Purpose: Aim of this study, care, treatment and followed apandicitis nonperfore and perforated cases, hospitalization time, morbidity, mortality, and costs were similarMaterial and methods: This study is January 2006 - July 2011 between five-year period Konya University Medical School, Department of Pediatric Surgery nonperfore of perforated appendicitis and were operated, under the age of 18 406 patients (168 female, 238 male) were evaluated retrospectively. Nonperfore and perforated into two main groups, including patients age, sex, comorbidities, preoperative and postoperative treatments given, duration of hospitalization, which resulted from complications, morbidity, mortality and costs were compiled from data such as reflections.Results: Nonperfore cases were classified as group I, perforated, gangrenous, plastrone cases were classified as group II. There were 219 (%53.94) patients in Grup I, and 187 (%46.05) patients in Grup II. Except for suspected group; Both groups were operated after preoperative ate and drunk at the first day after surgery and was discharged 3.97±2.52 day after surgery. Length of duration of hospitalization was related to preoperative observation period (1 ±0.5 day). NG was kept 3.2 ±1.2 days, drain was kept 3.8 ±1.2 days. Patients was admitted to medical treatments in hospital for for 10.82 ±4.39 days. Group I patients, 22 of them developed postoperative complication, group II patients, 60 of them developed postoperative complications. Both within the group the most common complications were wound infection, ileus, and intra-abdominal abscess. The average cost of Grup I and Grup II were 834.89 TL, 2266.3 TL respectively. Total 2 patients died. One of them was connected to apply for delayed sepsis after perforation, the second patient died of causes related to the hematologic disorder.Conclusions: Inour clinic, this retrospective study shoved that Nowoday preoperative definite diagnosis of appendicitis in a stand-alone diagnostic tool has still not, been yet, however keeping in recent years as a result of long periods of observation in patients with abdominal pain,NA and perforation rates reduced in the past but has not been in desired levels.In addition, due to better implementation of preoperative and postoperative treatments after the early intervention in complications morbiditiy and mortality decrased significantly and as a result of reduced length of hospitalization, we have demastrated significantly reduced cost.