Perfore apandisitli çocuklarda ameliyat esnasında alınan peritoneal sıvı kültürü ve antibiyogram sonucunun antibiyotik tedavisi ve ameliyat sonrası komplikasyonlara etkisi
The effect of antibiotic therapy and postoperative complications of the result of peritoneal liquid culture and antibiogram taken during the surgery in children with perforated appendicitis
  1. Tez No: 727964
  2. Yazar: MUHAMMED GAZİ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA ABEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Karın içi enfeksiyon, perfore apandisit, çocuklar, ampirik antibiyotik tedavisi, karın içi sıvı kültürü, antibiyotik duyarlılığı, Intra-abdominal infection, perforated appendicitis, children, empirical antibiotic therapy, intra-abdominal fluid culture, antibiotic sensitivity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Çocuklarda en yaygın toplum kökenli karın içi enfeksiyon (KİE) nedeni perfore apandisittir. Karın içi enfeksiyonlar tedavide yapılan ilerlemelere rağmen morbidite ve mortaliteye neden olmaya devam etmektedirler. Antimikrobiyal ajanların aşırı kullanımı mikrobiyal direncin gelişmesine ve antienfektif ajanların etkisinin kaybolmasına yol açar. Bölgemizde çocuklarda toplumdan edinilen KİE'da mikroorganizmaların prevelansı ve bu patojenlerin çeşitli antibiyotiklere duyarlılıkları ile ilgili herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Bu konuda ülkemizde ve dünyada çocuklarda yapılmış sınırlı az sayıda çalışma bulunmaktadır Bu çalışmada Sağlık Bakanlığı Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniğinde 2014- 2020 yılları arasında perfore apandisit nedeniyle ameliyat edilen çocuklarda ameliyat esnasında alınan karın içi sıvı kültürü ve antibiyogram sonuçlarını geriye doğru değerlendirerek izole edilen mikroorganizmaların prevelansını ve bu ajanların antibiyotiklere duyarlılıklarını tanımlamayı, mevcut ampirik antibiyotik protokollerinin etkinliğini değerlendirmeyi ve ameliyat sonrası oluşan komplikasyonlara etkisini ortaya koymayı amaçladık. 154 hastanın karın içi sıvı kültürlerinde 167 suş izole edilmişti. İzole edilen mikroorganizmalar E.coli 132 (%79), P.aeruginosa 23 (%13,8), K. pneumonia 4 (%2,4), Enterecoccus rafinnosus 4 (%2,4), Enterobacter cleocae 3 (%1,8) ve Staffilococcus hominis 1(%0,6) şeklindeydi. İzole edilen E.coli'nin kliniğimizde ampirik tedavide kullandığımız antibiyotikler olan ampisilin/sulbaktam, seftriakson, sefotaksim ve amikasine duyarlılığı sırasıyla %25, %59, %98 , %99, P. aeruginosa'nın ampisilin/sulbaktam, seftriakson, sefotaksim ve amikasine duyarlılığı sırasıyla %8, %16,%0 ve %99, K.pneumonia'nın ampisilin/sulbaktam, seftriakson, sefotaksim ve amikasine duyarlılığı sırasıyla %0,%75,%75 ,%100, E. raffinosus'un ampisilin/sulbaktam, seftriakson, sefotaksim ve amikasine duyarlılığı sırasıyla % 0, %33, %100,%100 bulundu. 154 olgudan 102'sinin ameliyat öncesi başlanan ampirik antibiyotik tedavisi ameliyattan sonra değiştirilmişti. Ameliyattan sonra, hastaların %20,1 (31)'inde karın içinde apse, %25,3 (39)'ünde yara yeri enfeksiyonu gelişmişti. Bu çalışmada; Adıyaman ilinde çocuklarda perfore apandisite izole edilen bakterilerin sıklık sırasına göre E.Coli, P.Aeroginosa, K.pneuonia ve E.cleocea olduğunu, bu patojenlerin kliniğimizde ampirik kullandığımız ampisilin/sulbaktam ve seftriaksona yüksek oranda direnç gösterdikleri, hastalarda ameliyattan sonra yüksek oranda karın içi apse ve yara yeri enfeksiyonu geliştiği, hastaların yarısından çoğunda antibiyotik revizyonuna gidildiğine ve hastanede yatış süresinin uzadığını, yapılan antibiyotik revizyonundan sonra apse olgularının biri hariç tümünün antibiyotik tedavisiyle düzeldiği tespit edilmiştir. Çocuklarda perfore apandisite bağlı toplumdan edinilen KİE'da mikroorganizmaların prevelansı ve bu patojenlerin çeşitli antibiyotiklere duyarlılıkları ile ilgili çalışmalarla uygun ampirik antibiyotik protokollerinin oluşturulması hastanede yatış süresi, ameliyat sonrası komplikasyonları ve tedavi maliyetlerini azaltabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Perforated appendicitis in children is the most common cause of community-acquired intra-abdominal infection (CA-IAI). Intra-abdominal infections continue to cause morbidity and mortality despite advances in the treatment. Excessive use of antimicrobial agents leads to the development of microbial resistance and loss of the effect of anti-infective agents. There are no studies on the prevalence of microorganisms and the susceptibility of these pathogens to various antibiotics in community-acquired CA-IAI in children in our region. There are a limited number of studies on this subject in children in our country and in the world. In this study, we aimed to define the prevalence of isolated microorganisms and the susceptibility of these agents to antibiotics, the effectiveness of antibiotic protocols and to reveal their effects on postoperative complications by retrospectively evaluating the intra-abdominal fluid culture and antibiogram results obtained during the operation in children who were operated for perforated appendicitis at the Ministry of Health Adıyaman University Training and Research Hospital Pediatric Surgery Clinic between 2014 and 2020. 167 strains were isolated in the intra-abdominal fluid cultures of 154 patients. Isolated microorganisms were E.coli 132 (79%), P.aeruginosa 23 (13.8%), K. pneumonia 4 (2.4%), Enterecoccus raffinnosus 4 (2.4%), Enterobacter cleocae 3 (1%) .8) and Staffilococcus hominis 1 (0.6%). The susceptibility of isolated E.coli to ampicillin/sulbactam, ceftriaxone, cefotaxime and amikacin, which we use in empirical treatment in our clinic, was 25%, 59%, 98%, and 99%, respectively, and P. aeruginosa's susceptibility to ampicillin/sulbactam, ceftriaxone, cefotaxime and amikacin, was 8%, 16%, 0% ve 99% respectively. Susceptibility of K.pneumonia to ampicillin/sulbactam, ceftriaxone, cefotaxime and amikacin was 0.7%, 75% ,100%, respectively, E. raffinosus susceptibility to ampicillin/sulbactam, ceftriaxone, cefotaxime and amikacin were found as 0%, 33%, 100%, and 100%, respectively. Empirical antibiotic therapy started before surgery in 102 of 154 cases was changed after surgery. After the operation, 20.1% (31) of the patients developed intra-abdominal abscess and 25.3% (39) wound site infection developed. In this study; In Adıyaman province, the bacteria isolated from perforated appendicitis in children are E.Coli, P.Aeroginosa, K.pneuonia and E.cleocea, in order of frequency. It was determined that abscess and wound infection developed, antibiotic revision was made in more than half of the patients and the hospitalization period was prolonged, and after the antibiotic revision, all of the abscess cases were healed with antibiotic treatment, except for one. We think that the establishment of appropriate empirical antibiotic protocols with studies on the prevalence of microorganisms and the susceptibility of these pathogens to various antibiotics in community-acquired CA-IAI due to perforated appendicitis in children may reduce the length of hospitalization, postoperative complications, and treatment costs.