Borlanmış AISI 1010 çift fazlı çeliğin korozyon davranışının incelenmesi
Corossion of behavior boronized AISI 1010 dual phase steels
- Tez No: 325414
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF KAYALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çift fazlı çelik, Borlama, Ferrit, Martenzit, Korozyon, Dual-phase steel, Boronizing, Ferrite, Martensite, Corrosion
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metal Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Borlama, özellikle yüksek yüzey sertliği ve korozyon dayanımı sağlayan termokimyasal bir yüzey sertleştirme işlemidir. Üstün özelliklerine rağmen, özellikle ülkemiz sanayisinde yeterince kullanılmamaktadır. Korozyon ile malzeme kayıplarının ciddi rakamlara ulaştığı bilinmektedir. Ülkemizde ve dünyada bol miktarda üretilmekte olan yapı çelikleri diğer çelik türlerine göre daha ucuzdur. Yapı çeliklerine ısıl işlemlerle çift (dual) fazlı mikroyapı kazandırarak malzeme tasarrufu ve imalat tekniği açısından önemli avantajlar sağlanmaktadır. Yapısında ferrit ve martenzit fazlarını bulunduran çift fazlı çelikler ferritten dolayı yüksek sünekliğe ve martenzit nedeniyle de yüksek mukavemete sahiptir. Bu çalışmada, borlanmış ve borlanmamış çift fazlı çeliklerin korozyon davranışları %3.5 NaCl çözeltisinin elektrokimyasal yöntemlerle (Tafel ekstrapolarizasyon ve lineer polarizasyon) incelenmiştir. Çift fazlı çeliklere ticari Ekabor -2 tozu içerisinde 900 oC sıcaklıkta 2 saat süreyle katı ortamda borlama işlemi yapılmıştır. Oluşan borur tabakasının yüzey morfolojisi optik mikroskop, taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve X-ışınları difraksiyon (XRD) analizleriyle tespit edilmiştir. iiÇift fazlı çeliklerde oluşan borür tabakası düz ve dişsel morfolojiye sahiptir. X-ışınları difraksiyon (XRD) analizlerinde ise borür tabakasının FeB ve Fe2B fazlarından oluştuğu tespit edilmiştir. İnterkritik ısıl işlem sıcaklığının artmasıyla martenzit hacim oranı artmaktadır. Çift fazlı çeliklerde oluşan fazların morfolojisi ve martenzit hacim miktarı korozyon davranışlarını etkilemiştir. Martenzit miktarının artmasıyla çift fazlı çeliklerin korozyon eğilimi artmıştır. Borlama işlemiyle çift fazlı çeliklerin korozyon davranışları iyileştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Boriding is a thermochemical surface hardening process that especially provides high surface hardness and corrosion resistance. In spite of paramount properties, especially in our country industry, boriding is not enough used. It is known that losing material reaches high level with corrosion. Structural steels which are cheaper than variety of other steels are widely produced in our country and the world. Important advantages from the point of view economics and manufacturing technique can be provided by forming dual phase microstructure by heat treatments in structural steels. The dual phase steels which have ferrite and martensite phases in their microstructures have high strength due to martensite and high ductility because of ferrite phases.In this study, corrosion behaviors of boronized and non-boronized dual-phase steel were investigated with electrochemical methods (Tafel extrapolation and linear polarization methods) in a 3.5wt.% NaCl solution. Dual phase steels is boronized with the dust of commercial Ekabor-2 in 900 oC temperture for two hours. Boride layer of surface morphology of the optical microscopy, scanning electron microscopy (SEM) and X-ray diffraction (XRD) analysis were determined. Microstructure analyses show that the boride layer on the dual-phase steel surface had a flat and saw smooth morphology. It was detected by X-ray diffraction (XRD) analysis that the boride layer contained FeB and Fe2B phases. The amount of martensite increases with an increase in the intercritical ivannealing temperature. Both the amount of martensite and the morphology of the phase constituents have an influence on the corrosion behavior of dual-phase steel. A higher corrosion tendency was observed with an increased amount of martensite. The corrosion resistance of boronized dual-Phase steel is higher compared with that of dual-Phase steel.