Türkiye'de üretilen işlenmiş süt ve bazı süt ürünleri ile Giresun Yöresinde üretilen çiğ sütlerin aflatoksin M1 düzeylerinin araştırılması
An investigation on aflatoxin M1 levels processed milk and somemilk products produced in turkey with raw milk produced in Giresun Region
- Tez No: 325415
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ÇAĞLAR, YRD. DOÇ. DR. AYLA ARSLANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aflatoksin M1, süt, süt ürünleri, HPLC, AflatoxinM1, milk, dairy products, HPLC
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye?de üretilen işlenmi? süt ve bazı süt ürünleri ile Giresun yöresinde üretilen çiğ sütlerin ve bunlardan üretilen yoğurt ve peynirlerin aflatoksin M1 (AFM1) düzeylerinin belirlenmesidir. Bu amaçla; yöreden toplanan 18 çiğ süt, 12 yoğurt, 12 peynir ve marketlerde satışa sunulan ulusal markalara ait 22 UHT süt, 10 yoğurt ve 17 peynir olmak üzere toplam 91 örnek HPLC yöntemiyle AFM1 yönünden incelenmiştir. Çalışmada UHT süt örneklerinden 2 tanesinin (%2,2) Türk Gıda Kodeksinde belirtilen limit olan 0,05 ppb nin üstünde, diğer örneklerin AFM1 oranlarının yasal limitin altında olduğu saptanmıştır. Yapılan araştırmada örneklere ait AFM1 oranları dağılımının genel olarak 0,01-0,05 ppb(ng/ml) arasında yoğunlaştığı tespit edilmiştir. En yüksek AFM1 oranı UHT süt örneklerinde 0,098 ppb (17 nolu örnek), çiğ süt örneklerinde 0,048 ppb (12 nolu örnek), yöreden toplanan yoğurt örneklerinde 0,043 ppb (9 nolu örnek), peynir örneklerinde 0,11 ppb (2 nolu örnek) ve marketlerde satılan yoğurt örneklerinde 0,035 ppb (10 nolu örnek), peynir örneklerinde 0,078 ppb (13 nolu örnek) olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak; Türkiye?de üretilen işlenmi? süt ve bazı süt ürünleri ile Giresun yöresinde üretilen çiğ sütler ve bunlardan üretilmiş yoğurt ve peynirlerin AFM1 içeriği bakımından toplum sağlığı açısından önemli bir risk oluşturmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to detect the level of aflatoxin M1 (AFM1) of processed milk and some milk products produced in Turkey and raw milk, yogurt and cheese produced in Giresun region. For this purpose, HPLC system was used for the determination of AFM1 levels of 91 samples from collected 18 raw milk, 12 yogurt, 12 cheese in Giresun region and from sold 22 UHT milk, 10 yogurt, 17 cheese in grocery stores. In this study, two samples (2,2%) of 22 UHT milk exceeded 0,05 ppb limit of Turkish Food Codex for AFM1 and the other samples were detected to be below the legal limit of AFM1 rates. In these studies it is measured that the distribution of rates of AFM1 belong to samples generally concentrated between 0,01-0,05 ppb(ng/ml). The highest AFM1 values; in UHT milk sample was 0.098 ppb (sample 17), raw milk sample was 0,048 ppb (sample 12), yogurt samples, cheese samples from collected in region were 0,043 ppb (sample 9) and 0,11 ppb (sample 2) and yogurt samples, cheese samples sold in grocery stores were 0,035 ppb (sample 10) and 0,078 ppb (sample 13). As a result, it was suggested that with these AFM1 content, processed milk and some products produced in Turkey and raw milk, yogurt and cheese produced in Giresun region are not a remarkable risk for the human health.