Buji ile ateşlemeli motorlarda alkol-benzin karışımlarının motor performansı ve egzoz emisyonlarına etkisi
Effect of alcohol-gasoline blends on the engine performance and exhaust emissions on the spark ignition engines
- Tez No: 325416
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR ÖNDER ÖZGÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Benzinli Motor, Alkol Yakıtlar, Gasoline Engine, Alcohol Fuels
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada benzine karıştırılan alkol karışımları ile ilgili bir araştırma yapılmıştır. Alkoller Metil tersiyer bütil eter (MTBE), metanol ve etanoldür. Yapılan deneylerde bu karışımlar tek silindirli benzinli motorda elektrikli dinamometre ve gaz analiz cihazı kullanılarak denenmiştir. Değişik motor devirlerine göre yapılan ölçümlerde motor torku, motor gücü, özgül yakıt sarfiyatı, O2, CO, CO2 ve NOX emisyonlarının ölçümü yapılmıştır.Alkol benzin karışımlarının kullanıldığı testlerde CO ve CO2 emisyonları benzin yakıtı ile karşılaştırıldığında sırasıyla %32,3-%88 ve %17-%39 oranları arasında azalmıştır. Alkol karışımlarında NOX emisyonları benzinden daha yüksek çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
An experimental investigation of alcohol blended gasoline fuels is presented in this work. The alcohol component of the blends consisted of methyl tert-butyl ether (MTBE), methanol, ethanol. This blends used in the present study were a single cylinder gasoline engine with using of an electrical dynamometer and an exhaust analyzer. The variables that were continuously measured include engine rotational speed, engine torque, engine power, specific fuel consume, O2, CO, CO2 and NOX emissions.During variable load tests, the results indicate that CO and CO2 levels in the gasoline engine exhaust are reduced in the proportion of %32,3-%88 and %17-%39 respectively, while with the operation on alcohol gasoline blends. NOX emissions with alcohol gasoline blends are higher than with gasoline.